Mažytis testas

Atsidūrėte ten, kur susirinko labai daug žmonių. Pavyzdžiui, iškilmingame vakare, surengtame firmos, kurioje dirbate. Tarp atėjusiųjų yra keletas labai gerų pažįstamų, tačiau visi kiti - arba beveik nepažįstami bendradarbiai, arba visiškai svetimi žmonės.

Jūs įeinate į salę. Jūsų veiksmai.

1. Susirandate gerai pažįstamą kolegą ir būnate jo kompanijoje, kol akiratyje nepasirodo daugiau pažįstamų vakaro svečių.

2. Neužtruksite kalbėdamiesi su vienu kolega, o apeisite salę, pasisveikinsite ir šnektelėsite su visais pakviestaisiais.

Greičiausiai didesnei daugumai pastarieji veiksmai prilygtų žygdarbiui.

Varžymasis ar sociofobija?

Amerikiečių socialiniai psichologai, dirbantys su personalu didelėse įmonėse, mano, kad žmonės, linkę elgtis pagal pateiktą pirmąjį veiksmų planą, privalo išklausyti kursus, kaip įveikti drovumą. Kitu atveju šis charakterio bruožas gali tapti realia karjeros kliūtimi.

Amerikiečiai - užkietėję karjeristai, todėl kiekvienais metais keletas tūkstančių žmonių renkasi specialiuose psichologijos centruose kursus ir mėgina nugalėti visuomenės baimę. Stentfordo universiteto sociologų duomenimis, ne mažiau kaip 40 proc. amerikiečių turi bendravimo bėdų.

Lietuvoje sociofobijos problema galbūt nėra tokia aštri, bet tikrai ne todėl, kad mes iš prigimties esame laisvi. Paprasčiausiai ši tema ignoruojama. O kas galėtų pasakyti, kuo banalus varžymasis skinasi nuo sociofobijos? Iš principo niekuo: drovumas - paprasčiausia lengva visuomenės baimės forma.

Užprogramuotos pinklės

Sociofobija - labai brangiai kainuojantis negalavimas. Ir ne todėl, kad reikėtų vaistų. Bet kokie farmakologijos preparatai tikrai nepadės. Bėda ta, kad sociofobija išgyvenantis žmogus yra užprogramuotas patekti į tokias gyvenimo situacijas, kuriose privalėtų veikti prieštaraudamas savo interesams ir tuštindamas piniginę. Turgaus prekeivis be didelių pastangų įsiūlys jam apvytusių daržovių, gatvės komivojažierius įbruks nekokybišką ir, svarbiausia, visiškai nereikalingą prekę.

Psichologai aprašo atvejį, kai ypač drovi ir nedrąsi mergina, vedama moteriško smalsumo, užsuko į prabangią parduotuvę. Peržengusi parduotuvės slenkstį ji tuoj pat pakliuvo į mokytų pardavėjų konsultantų pinkles, kurie privertė ją išsimatuoti vos ne visus drabužius ir galų gale nusipirkti kokteilių vakarui skirtą suknelę, kainavusią per 2000 dolerių (apie 6000 litų)! Savų pinigų ji neturėjo, tad mokėjo firmos, kurioje dirbo buhaltere, pinigais. Rezultatas daugiau nei liūdnas - nereikalingas daiktas, prarastas darbas ir sunki psichologinė trauma.

Egzistuoja pakankamai daug psichoterapinių metodikų, sėkmingai kovojančių su sunkiomis sociofobijos formomis. Drovumas tikrai neduos jums ramybės. Bet ir jūs neprivalote dažnai rausdami kantriai kęsti tokią būseną.

8 būdai kaip tapti drąsesniam

Piešiniai

Paimkite keletą lapų popieriaus ir užrašykite ant jų, kokią patiriate baimę ar nerimą bendraudami su žmonėmis. Po to šiuos lapus išdėliokite visoje gyvenamosios patalpos erdvėje, bet prasmingai.

Pavyzdžiui, lapą su užrašu „Baimė pasirodyti prieš didelę auditoriją" padėkite svetainėje, „Baimė skambinti telefonu nepažįstamiesiems" - prie telefono aparto, o „Baimė būti išjuoktam dėl netinkamos išvaizdos" - prie veidrodžio.

Praslinkus kiek laiko turėtumėte sulaukti efekto - atsiras nors ir nedidelė, bet reali iliuzija, kad kontroliuojate savo baimę. Be to, toks išskirtinis dėmesys jai sukurs savotišką komedinę situaciją, kuri turėtų devalvuoti fobijų sureikšminimą. Kai kurie psichologai rekomenduoja žmonėms, turintiems rimtų bėdų dėl varžymosi, estetiškai apiforminti savo baimes. Pavyzdžiui, nupiešti jas ir įrėminti. Jie mano, kad tokie šedevrai privers jus ironiškai pažvelgti į savo nerimą. O tai, kas juokinga, - jau nebaisu.

Telefonas

Nebūkite užsidaręs. Kiekvienu palankiu momentu bendraukite su nepažįstamaisiais. Kalbėkite apie orą, sportą, kultūrą, pasakokite apie save. Svarbiausia, pasistenkite būti pokalbio ar diskusijos iniciatoriumi.

Jeigu patiriate sunkumų dalykiškai kalbėdami telefonu, nusipirkite reklaminių laikraščių, siūlančių darbą ir pamėginkite paskambinti paskelbtais telefonais siūlydami savo paslaugas. Iš pradžių tikrai bus sunku. Bet skambindami dešimtą kartą jau būsite adaptavęsi situacijoje, kuri prieš tai jums atrodė tiesiog ekstremali. Pasitikėsite savimi ir žinosite, kada ir ką pasakyti. Tai pajus ir pašnekovai, pamatysite, jog su jumis pradės bendrauti daug pagarbiau.

Psichologai mano, kad savimi nepasitikintis žmogus, pats to nenorėdamas, provokuoja aplinkinius parodyti agresiją. Atsipalaidavę išvengsite situacijų, kai su jumis elgiamasi chamiškai.

Labai efektyvi priemonė, kaip mano psichologai, gali būti telefoninis chuliganiškumas. Trumpam pamirškite griežtus principus ir mandagaus elgesio taisykles, surinkite nežinomą numerį ir pakvailiokite. Pamatysite, kad po trijų penkių seansų į žmones pradėsite žiūrėti kur kas paprasčiau.

Vakuumas

Kovodami su sociofobija pasistenkite namie susikurti informacinį vakuumą. Informacijos alkis privers jus ieškoti kontaktų su žmonėmis, netgi peržengiant baimės ir drovumo barjerą.

Dienoraštis

Skrupulingai išanalizuokite bet kokį savo kontaktą su visuomene ir specialia-me dienoraštyje užfiksuokite savo elgesio ir vidinės būsenos kitimą.

Renginiai

Kuo dažniau lankykitės įvairiuose renginiuose. Bet tai turėtų būti renginiai, kuriuose žmonės būna labai aktyvūs. Pavyzdžiui, miesto šventė, roko grupės koncertas, diskoteka, futbolo rungtynės. Skirtingai nei teatro salėje ar kamerinėje konservatorijos aplinkoje čia jūs pasijusite natūraliau ir laisviau.

Agresija

Kai mėginsite atsikratyti sociofobijos, stenkitės kuo rečiau būti vietose, kur gali tekti susidurti su žmonių agresija: viešajame transporte piko metu, savaitgaliais turgavietėse, valdžios institucijose.

Diktofonas

Visgi jeigu tapote agresijos auka (įžeidinėjimo, skandalo, provokacijos), pasistenkite kuo greičiau pasišalinti iš tos vietos. Geru pagalbininku tokioje situacijoje gali tapti diktofonas. Jeigu jo neturite, būtinai įsigykite ir visąlaik nešiokitės. Atsidūrę agresyvioje situacijoje išsitraukite ir pradėkite įrašinėti.

Efektas stulbinantis: visų pirma, jis atvėsins priešininką, o antra, jūsų smegenys persijungs į diktofono darbą ir nepriims neigiamos agresoriaus skleidžiamos neigiamos energijos.

Nuoširdumas

Stenkitės kuo dažniau bendrauti su žmonėmis, kurie jūsų atžvilgiu palan-kiai nusiteikę: giminaičiais, bičiuliais, gerais pažįstamais. Dar geriau, jei tai darysite ne namie, o viešose vietose: kavinėje, gatvėje, klube. Bendraukite su žmonėmis kuo nuoširdžiau ir atviriau. Atminkite, jog ir aplinkiniai gali turėti bendravimo problemų. Rūpindamiesi pašnekovo būsena, padėdami jam jaustis laisvai, suteikdami galimybę atsipalaiduoti, parodydami geranoriškumą, nuoširdumą, pajusite, kad nesijaučiate auka. Netrukus įsitikinsite, kad apskritai bendraudami daug dažniau dalijamės tuo, kas gera, o ne atvirkščiai.