„Gyvenimo tragedija yra ne mirtis, o tai, kam mes leidžiame numirti viduje, kol esame gyvi“. Šiuos amerikiečių politikos žurnalisto Normano Cousinso žodžius mėgsta cituoti R. Sharma.

Vasario pabaigoje R. Sharma ketina apsilankyti Lietuvoje. Pradėdamas pokalbį jis patikina nekantriai laukiantis šios kelionės, nes girdėjo daug gerų žodžių apie mūsų šalį, gyventojus, kultūrą, čia atsiveriančias galimybes.

- Kai kalbamės, pas Jus yra yra ankstus rytas. Ar kėlimasis su saule gali padėti ugdyti lyderio savybes?

- Lyderiams reikalinga dvejopa disciplina. Pirmoji – verslo disciplina, kurios reikia norint sukurti disciplinuotą organizaciją. Jos komanda yra susitelkusi į tikslą, dinamiška ir siekia tobulumo. Antras svarbus elementas yra asmeninė disciplina. Galima anksti keltis, skirti laiko žinomų lyderių biografijoms, sportuoti, kruopščiai susiplanuoti dieną.

Man kėlimasis anksti yra labai galingas sėkmės įrankis. Aš ne tik daugiau nuveikiu, bet ir dienos pradžioje skiriu valandą sau: pamąstyti, paskaityti ir atsinaujinti.

- Ar darote tai kiekvieną rytą?

- Ne. Stengiuosi taip elgtis kaip įmanoma dažniau, bet keliaujant reikia daugiau poilsio. Paprastai keliuosi tarp ketvirtos ir penktos valandos. Tai padeda ne tik būti produktyvesniam, bet ir dėl kažkokių priežasčių suteikia man daugiau energijos. Aš tuomet jaučiuosi pakylėtas. Ironiška, bet keldamasis labai anksti jaučiu mažiau streso, nes galiu stropiau laikytis dienotvarkės.

- Kiek valandų skiriate miegui?

- Apie penkias valandas.

- Ir to pakanka?

- Taip. Paslaptis slypi tame, kad savaitgaliais aš pamiegu dienomis.

- O plaukiojimas, skaitymas, slidinėjimas? Kodėl rekomenduojate šiuos užsiėmimus? Siūlote ugdyti ne tik protą, bet ir kūną?

- Slidinėjimas yra mano mėgstamas sportas. Kai slidinėju, prisimenu svarbiausią gyvenime dalyką – kaip svarbu džiaugtis. Be to, slidinėjimas gali duoti keletą svarbių lyderystės ir sėkmės pamokų. Pavyzdžiui, tobulėti gali ne lengvose trasose, o tose, kurios tave baugina. Kitaip tariant, kuo sudėtingesnį kelią įveiki, tuo geresnis slidininkas daraisi.

Gyvenime yra panašiai – dauguma mieliau renkasi lengvus kelius. Bet gyvenimo tikslas yra augti. Tai įmanoma tik tada, kai priverčiame save daryti tokius dalykus, kurių bijome, kai pasiekiame galimybių ribas ir taip „augame“ profesiniame bei asmeniniame gyvenime.

Aš išties tikiu, kad lyderystė išorėje prasideda nuo asmeninės lyderystės. Nemanau, kad išorinę lyderystę galima pasiekti be vidinio gyvenimo kokybės. Jei neturi energijos savyje, kaip gali eiti į pasaulį ir siekti tikslų? Jei tavo galva pilna negatyvo ir sumaišties, kaip gali „aiškus“ verslininkas, lyderis ar tiesiog asmenybė?

Jei nevaldai savo charakterio, nesistengi padėti aplinkiniams, nesi atlaidus ir taikaus būdo, tai turės neigiamos įtakos asmeniniams santykiams. Taigi išorė tėra atspindys to, kas vyksta viduje.

Versle žmonės dažnai galvoja, kad vien pakeitę išorę sulauks sėkmės. Bet iš tiesų reikia ir vieno, ir kito – tobulinti išorinį gyvenimą, tuo pačiu kuriant nepaprastą vidinį pasaulį.

- Žmonės jaučia daugybę baimių: jiems nedrąsu lipti aukštai, nes atrodo pavojinga, kalbėti viešumoje, nes gėdijasi, jau nekalbant apie įvairias fobijas. Norint jas įveikti, reikia daryti būtent tai, kas baugina?

- Prieš keletą mėnesių lankiausi Pietų Afrikoje. Po seminaro vykau į safarį. Kai priartėjome prie liūtų, gidas pasakė vieną įdomų dalyką. Jei bėgsi nuo tave besivejančio liūto, yra 100 proc. tikimybė, kad žūsi. Tačiau jei bėgsi liūto link, yra 75 proc. tikimybė išgyventi.

Baimės yra lyg liūtai. Jei bėgsi nuo jų, baimės visada tave valdys. Tačiau jei atsisuksi į baimes ir stengsiesi daryti tai, kas verčia pasijusti nepatogiai, galėsi jas įveikti ir augti kaip žmogus.

Pažvelkite atgal – praeityje tikrai rasite dalykų, kurių bijojoje ar nenorėjote daryti, tačiau kai juos atlikote, žengėte sėkmės link ir sustiprinote pasitikėjimą savimi.

- Ar kiekvienas žmogus gali tapti lyderiu?

- Nemanau, kad pasaulyje yra ypatingų žmonių. Viena iš žinių, kurią noriu atvežti į Lietuvą, - „būk lyderis be titulų“. Kiekvienas žmogus tam tikroje organizacijoje ar bendruomenėje gali elgtis kaip lyderis. Dauguma žmonių laukia lyderių su titulu – direktoriaus ar dar ko nors, kad jis pasakytų, ką daryti ir kaip pakeisti situaciją. Užuot patys ėmęsi veiksmų, žaidžiame aukas.

Net asmeniniame gyvenime norime, kad pasikeistų žmona, vyras, vaikai, kaimynai ir tada visi bus laimingi. Lyderystė yra ne tai. Mahatma Gandhis sakė: „Jūs esate tas pokytis, kurį norite išvysti“.

Raginu žmones atsiminti: kiekvienas iš mūsų gali paskatinti didelį pokytį, darbe siekti tobulumo, galų gale puikiai gyventi. Tai nėra įgimtas talentas. Kaip kurti puikią kompaniją ir gyventi puikų gyvenimą? Žingsnis po žingsnio ir tai daryti kiekvieną dieną.

Gruodį buvau Indijoje. Man pasitaikė laimė gėrėtis saulėlydžiu virš Tadž Mahalio. Žiūrėdamas į šį grožį suvokiau, kad jam sukurti prireikė 22 metų ir 20 tūkst. žmonių. Viskas prasidėjo nuo vienos plytos. Kitą dieną buvo daugiau plytų, trečią – dar daugiau. Po 22 metų gimė pasaulio stebuklas.

Taip galima kurti sėkmingą verslą ir gyvenimą – kiekvieną dieną žengiant po mažą žingsnelį, kurie laikui bėgant pavirsta nepaprastais rezultatais. Įsivaizduokite, kad kasdien patobulėjate procentu. Po mėnesio jūs jau būsite bent 30 proc. tobulesnis.

- Bet paprastai norisi greito ir akivaizdaus rezultato, o tobulėjimas gali užtrukti ir visą gyvenimą.

- Žmonės, perskaitę mano knygas ir dalyvaujantys mano seminaruose, per 30 dienų pasiekia visai neblogų rezultatų. Įsivaizduokite, kad su kažkuo palaikote darbinius ar romantiškus santykius. Mokydamiesi bendrauti – pasakyti „ačiū“, atidžiai klausytis – jau po mėnesio gali gerokai pasistūmėti į priekį. Jei norėdami sustiprinti sveikatą jau šiandien pradėsite sportuoti, sveikai maitintis, gerti vitaminus, po mėnesio pamatysite puikius rezultatus.

Negalime visko pasiekti per trumpą laiką. Gyvename tokiame pasaulyje, kur norisi per savaitę tapti puikiu verslininku, per keturias – susikurti nuostabų gyvenimą. Bet pažiūrėkite į sėkmingiausiai dirbančias kompanijas – jos negimė iš karto. Tokie menininkai kaip Pablo Picasso ar Vincentas van Goghas savo darbus sukūrė per ilgus metus. Garsiausi sportininkai ir verslo genijai aukštumų siekė ilgai.

Lyderis turi būti kantrus ir susitelkęs į savo tikslą, darbą, tobulybės siekimą. Diena po dienos siekdami užsibrėžto tikslo pasieksite tašką, vadinamą „genijumi“. Bet tam reikia daug laiko. Kodėl mes taip skubame? Kelionė galbūt yra svarbiau nei tikslas. Žinau, kad tai yra klišė, bet, kaip rašiau „Vienuolyje, kuris pardavė „Ferrarį“, - nesirūpinkite galutiniu tikslu ir mėgaukitės pačia kelione, jos teikiamu malonumu, gaunama patirtimi, kitaip tiesiog pražiopsosite gyvenimą.

- Jei kiekvienas žmogus tam tikroje bendruomenėje norės būti lyderiu, ar tai nepavirs į chaosą? Juk kažkam vis tiek teks paklusti kitam.

- Pateiksiu metaforą apie U2. Ar mėgstate šią grupę?

- Taip.

- Kas yra pagrindinis dainininkas? Bono. O kas groja mušamaisiais? Larry’is Mullenas. Edge yra gitaristas, Adamas Claytonas – bosistas. Kiekvienas iš šių žmonių tam tikra prasme yra lyderis. Jie žino savo vaidmenis, yra puikūs savo sričių specialistai, ieško naujovių. Tačiau grupėje yra vienas tikrasis lyderis – Bono.

Jei vieną dieną per koncertą Lietuvoje būgnininkas nuspręstų išeiti padainuoti, prasidėtų chaosas. O jei Edge nuspręs užuot grojęs gitara paimti bosinę gitarą, U2 žlugs.

Taigi net eilinis darbuotojas tam tikroje organizacijoje gali būti lyderis, nes tai nėra titulas, tai – elgesys. Lyderis yra entuziastingas, inovatyvus, juo patenkinti klientai. Tačiau tai nereiškia, kad eilinis darbuotojas staiga gali nužygiuoti pas direktorių ir pradėti aiškinti jam, ką šis turėtų daryti.

- Kaip apibūdintumėte lyderį?

- Tikras lyderis nesirūpina titulais ant vizitinės kortelės. Jis rūpinasi savo darbu. Yra atsakingas už rezultatų siekimą. Nuolat tobulina ir siekia naujovių, nepriklausomai nuo to, kai pasiseka tai daryti. Yra entuziastingas ir nenuleidžia rankų net prieš pačius didžiausius iššūkius.

Jis stengiasi būti pavyzdžiu aplinkiniams. Tikras lyderis yra nuolankus. Vienas džiazo muzikantas pasakė: nuolankumas yra varomasis variklis. Priešingu atveju negali tobulėti, nes galvoji, kad esi nuostabus. Galiausiai lyderis siekia sukurti tvirtus santykius ir pakeisti savo organizaciją ar pasaulį į gerąją pusę. Lyderiai yra svajotojai ir idealistai.

- Ar Jūs pats jaučiatės toks esąs?

- Žinote, nesu tobulas. Aš – eilinis žmogus, kuriam pasisekė dirbti su didžiulės sėkmės pasiekusiais žmonėmis ir kompanijomis. Per trumpą laiką aš labai daug išmokau. Nežinau visų atsakymų, tačiau stengiuosi būti lyderis kiekvienoje savo gyvenimo srityje kiekvieną dieną.

Ar aš visada būnu teisus? Ne. Nėra tobulų žmonių ir aš labai toli nuo tobulybės. Tačiau aš nuoširdžiai stengiuosi siekti tobulumo, keisti pasaulį.

- Kalbėdamas apie savo virsmą iš advokato į mokytoją sakėte: „Labai sėkmingai dirbau, bet viduje buvau visiškai tuščias. Jaučiausi tuščiaviduris, todėl pradėjau ieškoti atsakymų“. Kaip paskatinti žmones daryti tą patį?

- Dažnai turi atsitikti kažkas tragiško, kad atsibustume gyvenimui. Tai taip įprasta – reikia patirti širdies smūgį, susirgti sunkia liga, pakliūti į avariją, kažką prarasti. Tada sustojame ir pradedame mąstyti, gilintis, kelti klausimus: kokios mano vertybės, kodėl aš čia esu, kur einu.

Nelaukite, kol atsitiks kažkas tragiško, kad pradėtumėte galvoti, ko norite iš gyvenimo. Dabar pradėkite galvoti apie savo gyvenimą ir karjerą, apie tai, kokie norite likti vaikų atmintyje po mirties. Apie didžiausius savo tikslus ir svajones. Pradėkite skaityti literatūros šedevrus, klausytis nuostabios muzikos, siekti tobulumo gyvenime ir darbe. Jei ne dabar, kada? Pirmam žingsniui asmenybės, kuria visada norėjote tapti, link niekada nebus geresnės dienos nei šiandien.

- Anksčiau žmonės knygas paprastai skaitydavo norėdami gauti malonumo arba žinių. Tačiau dabar vis populiaresnės tokios knygos kaip „Vienuolis, kuris pardavė „Ferrari“, lyderystės ir panašūs seminarai. Atrodo, kad žmones tiesiog reikia mokyti gyventi.

- Daug žmonių prarado savo kelią. Mes turime per daug pasirinkimų. Daugelį glumina jų perteklius. Tokios knygos kaip „Vienuolis, kuris pardavė „Ferrarį“ sulaukia pasisekimo, nes primena paprastus, bet svarbius dalykus: tobulumą, laimę ir sėkmę.

Ar aš rašau apie revoliucinius, niekam nežinomus dalykus? Ne. Mano knygos primena žmonėms, kad gyvenimas yra labai trumpas, todėl jei norite pasiekti sėkmę ir laimę, reikia grįžti prie esminių dalykų. Daug žmonių ne susitelkia į svarbius dalykus, o vienu metu griebiasi daugybės dalykų.

- Kas yra Jūsų įkvėpimo šaltinis – asmeninė patirtis, kitų žmonių papasakotos istorijos, filosofijos knygos?

- Viskas: puikūs filmai, menas, muzika, skanus maistas, susitikimai ir įdomūs pokalbiai su žmonėmis, mano vaikai. Bet vienas iš labiausiai įkvepiančių dalykų yra istorijos, kurias girdžiu iš kompanijų vadovų, perskaičiusių mano knygas ir pasiekusių dar didesnės sėkmės. Taip pat – laiškai, kuriuose skaitytojai pasakoja išgyvenę sunkius laikus, bet mano knygos padėjo jiems prisiminti svarbius dalykus, kad ateis geresni laikai ir pan.

Gaunu laiškų iš pačių įvariausių žmonių – nuo taksistų iki verslininkų. Net iš kalinių, kurie rašo: jūsų knyga atskleidė, kad gyvenimas gali būti kitoks, kad galiu elgtis kitaip ir tapti geru žmogumi, puikia mama ar lyderiu darbe.

Užaugau nedideliame miestelyje su 2 tūkst. gyventojų. Nesu kilęs iš turtingos šeimos. Karjerą pradėjau nuo kelių šimtų knygos egzempliorių, kuriuos pats atspausdinau. Mano pirmosios paskaitos klausėsi 23 žmonės, iš jų 21 buvo mano šeimos narys. Taigi kitų istorijos verčia mane nulenkti galvą ir suteikia įkvėpimo.

Svarbiausia, kad bet kas gali daryti įtaką kitiems žmonėms ir tapti lyderiu be titulo. Kiekvienai organizacijai, bendruomenei ir šaliai tai atneštų nemažai sėkmės. Motina Teresė sakė: jei kiekvienas valytųsi kojas prie slenksčio, pasaulis būtų kur kas švaresnis.

- Jei kelyje trumpam sutiktas nepažįstamas žmogus Jūsų paklaustų, kaip pasiekti sėkmę, kokį receptą duotumėte?

- Mes tampame tuo, su kuo geriame kavą. Jei tikitės sėkmės, bendraukite su sėkmę pasiekusiais žmonėmis. Jų asmenybė, mąstymas ir elgesys įkvėps jus. Jei negalite rasti tokių žmonių, skaitykite geras knygas, nes skaitymas yra tarytum pokalbis su autoriumi.

Skirkite šiek tiek laiko savo tikslams suformuluoti. Negalite siekti kažko, ko nematote. Tik taip galėsite susitelkti darbui ir įžiebti viltį.

- Dar viena Jūsų mintis: „Vienintelė nesėkmė yra praleistas bandymas. O didžiausia rizika yra vengti rizikos“. Ar Jūs tai patyrėte?

- Gyvenime patyriau daugybę nesėkmių. Žiūrint į sėkmę pasiekusį žmogų atrodo, kad jis niekada nepralaimėjo, bet taip nebūna. Aš patyriau gal penkis kartus daugiau nesėkmių nei daugelis kitų. Tai yra vienas iš mano kelių pasiekti sėkmę. Nebijau suklysti. Jei bijai suklysti, nerizikuosi. Jei nerizikuosi, niekada neaugsi ir nepasieksi tikslo.

Aš klydau tiek daug kartų… Klydau santykiuose, versle. Kiekviena nesėkmė mane ko nors išmoko ir duoda tam tikros patirties. Ne veltui daugiausia sėkmės pasiekia verslo žmonės. Sunkus metas visada kažką duoda – sustiprina mano vidų, suteikia išminties, išmoko užuojautos ir supratimo. Tik dėl patirtų nesėkmių tapau tuo, kas esu ir galiu šiandien kalbėti su jumis. Aš savo nesėkmes švenčiu, o ne graužiuosi dėl jų.

Žvaigždžių sėkmės mokytoju vadinamas Robinas Sharma yra visame pasaulyje žinomas lyderystės ir asmenybės tobulinimo guru. Pernai įtakingiausių lyderystės trenerių sąraše jis užėmė 6-ą vietą. Tarp R. Sharmos klientų yra „Nike“, „FedEx“, „General Eletric“, IBM, „General Motors“, KPMG, „Microsoft“, „Kraft Foods“, „Panasonic“, „Ritz-Carlton Hotels“, „Motorola“, Jeilio universitetas, NASA.

1965 m. gimęs indų kilmės R. Sharma užaugo Kanadoje. Baigęs teisės studijas jis kurį laiką dirbo advokatu, tačiau kartą nusprendė mokyti kitus. Pirmąją savo knygą jis spausdino pats, o 2 tūkst. jos egzempliorių laikė virtuvėje. Antroji knyga – „Vienuolis, kuris pardavė „Ferrarį", iš pradžių taip pat spausdinta savarankiškai, kol jos netyčia nepastebėjo vienas leidėjas, - mūsų šalyje pernai užkopė į perkamiausių knygų viršūnę. Autoriaus plunksnai priklauso keli bestseleriai, jau išversti į daugiau nei 30 kalbų.

R. Sharma yra mokymo kompanijos „Sharma Leadership International“ prezidentas ir Fondo vaikams idėjinis vadovas. Tarp jo pomėgių – slidinėjimas, muzika, knygos, kelionės, gamta ir geras pokalbis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją