Kavos istorija paslaptinga kaip ir jos poveikis. Žinoma, kad jos gimtinė – Etiopijos plokščiakalniai, kur vietos piemenys nuo neatmenamų laikų valgydavo kavos uogas, kad būti žvalesni.

Genezė

Manoma, kad jos pavadinimas kilęs iš Etiopijoje esančios Kafos vietovės.

5 a. kavos verslas paplito arabų kraštuose. Europoje iki 17 a. ji buvo vyrų privilegija – tik jie galėjo lankytis kavos namuose. Bet moterys labai greitai išsikovojo šią teisę. Prancūzai 18 a. mėgavosi išskirtine kavos auginimo teise Karibų jūros regione, kol brazilų šnipo suviliota vieno gubernatoriaus žmona įdavė meilužiui kavos sėklų. Nuo jų ir prasidėjo braziliškos kavos industriją.

Dabar pasaulyje auginamos dvi kavos rūšys – arabika ir robustos. Pirmoji auginama kalnų šlaituose, kur pakanka kritulių ir švelnus klimatas. Robustos nėra tokia reikli, jos derlius gausesnis, bet gerokai prastesnė kokybė. Todėl ji naudojama gaminti kai kuriuos kavos mišinius ir tirpią kavą.

Pirkinys

Kaip parduotuvėje išsirinkti tinkamą kavą? UAB „Presto“ direktoriaus pavaduotoja Danguolė Jocytė sako, kad eteriniai aliejai yra labai lakūs, todėl sumalta kava greitai praranda dalį aromato. Taigi geriausia pirkti paskrudintas pupeles ir jas malti prieš pat ruošiant. Ir tik tiek, kiek reikia vienam kartui. Likučius reikėtų laikyti vakuumo pakuotėje ir toliau nuo pašalinių kvapų arba net šaldymo kameroje.

Įdomu, kad skrudinimas neturi įtakos kavos stiprumui – tik skoniui. Kuo ilgiau skrudinamos pupelės, tuo daugiau praranda kvapo ir skonio. Malta ir jau supakuota kava yra praradusi truputį pirminio aromato, nors šiuolaikinė pakuotė gana gerai jį išsaugo. Perkant kavą reikia atkreipti dėmesį į aprašą. Svarbu ne tik tam tikro skonio kavos mišinys (dažniausiai įvairi arabika), bet ir ruošimo būdas.

„Lavazza“, skirta gaminti espreso būdu. Ji gali nuvilti užplikius ją puodelyje. Nemažiau svarbu, kaip kava sumalta. Kuo smulkesnė – tuo greičiau paruošiama.

Aromatas

Prekybininkai siūlo ir įvairiai aromatizuotos kavos. Pasak D. Jocytės, ji skirta žmonėms, norintiems, kad kava kvepėtų ne kava, bet vanile, karamele ar vyšniomis. Žinoma, tikrojo kavos aromato nejausime.

Tirpi kava dažniausiai gaminama iš vidutinės ir prastesnės kokybės robustos užpilų išgarinant vandenį. Kokybiškesnė tirpi kava gaunama ją fermentuojant šalčiu. Tačiau ir tirpi kava, pagaminta iš geresnės kokybės pupelių, bus brangesnė ir geresnė už prastos kokybės netinkamai paruoštą netirpią kavą.

„Arbatos yra daugybė rūšių, tačiau ruošimo būdai – tik keli, o kavos – tik kelios rūšys, bet ji ruošiama daugybe būdų“, – pasakoja D. Jocytė.

Lietuviška kava

Vienas populiariausių kavos ruošimo būdų Lietuvoje, kai į puodelį dedama kava ir užplikoma verdančiu vandeniu – nežinomas kavos plantacijomis garsėjančioje Brazilijoje. Čia kava geriama gerokai silpnesnė, paruošta kavos aparatu arba išvirta indelyje ant ugnies. Ir mielai skaninama karštu ar šaltu pienu, grietinėle. Lietuvoje gyvenanti brazilė juokauja: „Lietuviai negeria kavos, jie ją valgo“. Ir priduria, kad jau neįsivaizduoja savo dienos be stiprios, puodelyje užplikytos lietuviškos kavos.

Lietuvoje mėgstamas ir vadinamasis prancūziškas kavos ruošimas. Ji plikoma kavinuke ir nuspaudžiama. Šis būdas tinka švelnioms Lotynų Amerikos kavos rūšims – pasklinda jų aromatas, bet tokia kava yra labai stipri. Ruošiant kavą espreso būdu vienam puodeliui reikia 7 g, o į kavinuką beriama 10 g kavos.

Buitiniais kavos aparatais dėl ilgoko virimo bei mažo spaudimo sudėtinga paruošti tikrą espreso kavą – stiprią, karštą ir su putų kepurėle mažame puodelyje. Galima išgauti tik jos stiprumą. Gerokai paprasčiau namie pasiruošti balintą kavą – svarbu turėti gerą pieno plaktuvą, ir pieną pakaitinti tik iki 68–74C. Perkaitinus ar užvirinus, pasikeis tikrasis kavos skonis.

Geros nuotaikos gurkšnis

Nors sakoma, kad kava turi būti juoda kaip derva, karšta kaip ugnis ir saldi kaip meilė, tačiau gerti kavą su cukrumi ar be jo – kiekvienas renkasi pagal savo skonį. „Kai kurie gurmanai teigia, kad rudasis cukrus leidžia labiau atsiskleisti aromatui“, – pasakoja D. Jocytė.

Daugiausia kavos pasaulyje išgeria suomiai – ūkanotos ir gana atšiaurios šalies gyventojai taip ginasi nuo apniukusių orų keliamo liūdesio. Mūsų kavinės, įstaigos ir namai atėjus rudeniui irgi ima kvepėti kava. Tarsi mažame puodelyje tilptų dalelė karštos Afrikos saulės ar braziliško temperamento, praskaidrinančio pilkėjančias mūsų dienas.