Vaikams pasakojama istorija apie mėnulio fėją, gyvenančią krištolo rūmuose, kuri išeina šokti į neapšviestąją mėnulio pusę. Legenda apie moterį, gyvenančią mėnulyje, atkeliavo iš seniausių laikų, kai vieną dieną danguje pasirodė iškart dešimt Saulių. Imperatorius paliepė garsiam lankininkui nušauti devynias nereikalingas Saules. Kai užduotis buvo įvykdyta, vakarų dangaus deivė atsilygino lankininkui piliule, kuri turėjo padaryti jį nemirtingą. Tačiau piliulę pamatė jo žmona, ją suvalgė ir už bausmę buvo ištremta į Mėnulį. Legenda byloja, kad jos grožis didžiausias būtent Mėnulio festivalio dieną.

Pasak kitos legendos, tą dieną užeigos namuose buvo pastebėtas “žmogus iš Mėnulio”, besinešantis rašymo lentelę. Paklaustas, ką rašo, jis atsakė fiksuojąs visų laimingų porų, kurioms buvo lemta susituokti ir gyventi ilgai bei laimingai, vardus. Atitinkamai kaip birželis yra tradicinis žiedų sumainymo mėnuo Vakaruose, kinai vestuves daugiausia kelia aštuntąjį mėnulio mėnesį, o penkioliktoji diena yra pati populiariausia.

Žinoma, labiausiai paplitusi legenda, gaubianti Mėnulio festivalį, byloja apie jo svarbų vaidmenį Kinijos istorijoje. Užpulta mongolų tryliktame amžiuje, Kinija atrėmė užkariautojus 1368 m. Sakoma, kad Mėnulio pyragėliai, kurių mongolai nevalgė, buvo puiki vieta sukilėlių planams slėpti bei perdavinėti. Kinams liepiama nevalgyti Mėnulio pyragėlių iki Mėnulio festivalio – datos, kai įvyko sukilimas.

Šiandien kinai festivalį švenčia šokiais, pokyliais ir žiūrėjimu į mėnulį. Negalime nepaminėti Mėnulio pyragėlių. Nors kepti valgiai – įprastas maistas daugumoje kinų švenčių, Mėnulio pyragėliai yra ypač susiję su Mėnulio festivaliu. Tradicinis Mėnulio pyragėlis pripildomas lotoso sėklų ir yra ganėtinai savotiškos išvaizdos. Didumo sulig žmogaus delnu, jie yra gana sotūs, paprastai būna perpjaunami į keturias dalis ir padalijami aplinkiniams. Sūrus kiaušinio trynys pyragėlio viduryje, vaizduojantis mėnulio pilnatį, yra ganėtinai keisto skonio.

Įmantresnės pyragėlių versijos – keturi tryniai (atstovaujantys keturioms mėnulio fazėms). Be lotoso sėklų tešlos, kiti tradiciniai įdarai yra raudonųjų ir juodųjų pupų. Besilaikančių dietos nusivylimui, mėnulio pyragėliai yra tikrai labai kaloringi.

Nors anksčiau pagaminti pyragėlius užtrukdavo keturias savaites, automatizacija šį procesą paspartino. Šiandien mėnulio pyragėlių įdarams galima naudoti viską – nuo datulių, riešutų, vaisių iki kiniškos dešros. Egzotiškesni – žaliosios arbatos mėnulio pyragėliai ar pietryčių Azijos variacija – pagaminti iš virtų lipnių ryžių miltų. Dabar gaminami netgi pyragėliai su ledais.

Šį patiekalą pagaminti tikrai sudėtinga, vis dėlto tiems, kurie turi potraukį kulinarijai ir nori išbandyti neįprastus mūsų skoniui patiekalus, siūlome keletą receptų.

Mėnulio pyragėliai

20 vnt.

Įdarui:

450 g raudonųjų azuki pupų,
vandens,
3/4 stiklinės aliejaus,
1-3/4 stiklinės cukraus.

Mirkykite raudonąsias pupas vandenyje 2 val. Išpilkite vandenį ir nusausinkite. Užpilkite 8 stiklinėmis šviežio vandens ir užvirkite, tada virkite ant silpnos ugnies 1-1,5 val. arba kol nusilups odelė. Nusausinkite pupas ir nulupkite odelę. Suberkite į kelių sluoksnių marlę ir nusunkite vandenį iš jų. Suberkite į keptuvę su taukais ar aliejumi ir cukrumi. Kaitinkite nuolat maišydami, kol visa drėgmė išgaruos. Ataušinkite.

Jums reikės dviejų stiklinių įdaro pyragėliams. Padalinkite į 20 porcijų ir suformuokite rutulėlius.

Trapi tešla

2 stiklinės miltų,
5 valgomieji šaukštai sviesto,
10 valgomųjų šaukštų vandens,
1/4 arbatinio šaukštelio druskos.

Sluoksniuota tešla

1 stiklinė miltų,
5 valgomieji šaukštai sviesto.

Šiuos pyragėlius kinai puošia raudonos spalvos maistiniais dažais.

Sumaišykite ingredientus trapiai ir sluoksniuotai tešlai atskirai iki vienalytės masės. Abi mases padalykite į 20 lygių dalių. Įvyniokite kiekvieną sluoksniuotos tešlos porciją į trapią tešlą. Iškočiokite kiekvieną gabalėlį, tada sulenkite trečdaliais, kad suformuotumėte tris sluoksnius.

Suplokite kiekvieną gabalėlį delnu, kad susidarytų apskritimas. Į vidurį įdėkite porciją pupų įdaro. Sulipdykite kraštus ir sužnybkite, kad neiškristų įdaras. Kinijoje pyragėliai dar dedami į formą, kad jų viršus būtų raštuotas ir nudažomi maistiniais dažais.

Sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 20 min. 180 laipsnių temperatūroje. Atvėsinkite prieš patiekdami.

Kaip matote, Mėnulio pyragėlių gamyba gana sudėtinga, recepte naudojamos dvi tešlos, kurios įvyniojamos viena į kitą panašiai kaip prancūziškiems sluoksniuotiems pyragaičiams. Nors recepte parašyta, kad reikia raudonųjų pupų, jūs galite maišyti kitus ingredientus - kapotus kiniškus džiovintus vaisius ar riešutus.

Mėnulio pyragėliai su sirupu

Reikės:

400 g sirupo,
1-2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių,
1,5 valg. šaukšt. parūgštinto vandens (citrinos sultimis arba citrinos rūgštimi) ,
100 g kukurūzų aliejaus ,
550 g miltų,
kelių lašelių tamsaus sojų padažo.

Gerai išmaišykite kepimo miltelius su parūgštintu vandeniu, supilkite sirupą, aliejų, išmaišykite mediniu šaukštu ir palikite 4-5 valandoms dubenyje. Įpilkite sojų padažo, tada palaipsniui įmaišykite išsijotų miltų ir tol maišykite, kol gausite vienalytę tešlą. Palikite 6-7 valandoms. Padalinkite tešlą į lygius rutulėlius, kiekvieną - po 40-50 g. Tešlos gabalėlį suplokite į apskritimą, į vidų įdėkite kietai virto kiaušinio trynį, pabarstytą druska.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 temperatūroje 10 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite 2 min. Patepkite kiaušinių glajumi ir vėl kepkite 8 min. arba kol taps gelsvai rudi.

Kiaušinių glajus: sumaišykite 2 žalius trynius su 1 arbatiniu šaukšteliu vandens, žiupsneliu druskos ir šlakeliu sojų padažo.

Kokosiniai mėnulio pyragėliai

Reikės:

600 g šviežiai sutrinto kokoso riešuto (tik baltosios dalies) ,
100 g lipnių ryžių miltų,
150g cukrinto meliono (tung kwa) ,
50 g pakepintų meliono sėklų (kwa chee) ,
75 g pakepintų alyvų sėklų (lum yan) ,
100 g pakepintų sezamo sėklų ,
50 g pieno miltelių,
4 valgomųjų šaukštų kukurūzų aliejaus,
4 valgomųjų šaukštų vandens,
150 g cukraus,
1/2 arbatinio šaukštelio druskos.

Troškinkite kokosą 30 min., kol suminkštės, palikite atvėsti. Dubenyje sumaišykite aliejų, vandenį, cukrų ir druską ir supilkite į kokoso masę. Į gautą masę sudėkite cukrinto meliono gabaliukus, pakepintas meliono sėklas, alyvų bei sezamo sėklas ir suberkite pieno miltelius. Gerai sumaišykite. Galiausiai sudėkite ryžių miltus. Išminkykite tešlą.

Padalykite mišinį į lygias dalis po 110 g. Į kiekvienos dalies centrą dėkite kietai virto kiaušinio trynį, pabarstytą druska. Apvyniokite tešla, suspauskite kraštus.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 temperatūroje 10 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite 2 min. Patepkite kiaušinių glajumi ir vėl kepkite 8 min. arba kol taps gelsvai rudi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją