Apie kolekciją "Kauno žmona arba senovinės kupiškėnų vestuvės"

Kolekciją darbiniu pavadinimu „Kauno žmona arba senovinės kupiškėnų vestuvės“ inspiravo vestuvinis moters ansamblis: dėvėtas XVIII a. pab. - XIX a. ir toks, kokį jį matome šiandien – įtakotas specifinės bendruomeninės estetikos sampratos.

Vestuvės anuomet buvo liūdna šventė: jaunamartei jos reiškė atsisveikinimą su artimaisiais, svajonėmis, rūtų darželiu bei sunkios dalios pradžią. Šių pokyčių simbolis – aukštaitiškas nuometas: po vestuvių „geriau svetimas užtiktų be sijono, ka be nuometo“. Jis suteikia tautiniam kostiumui sakralaus monumentalumo, kaip ir kitas, Klaipėdos krašte sutinkamas, galvos apdangalo pavyzdys – aukštas cilindro formos, juodu aksomu aptrauktas kykas, puoštas gėlėmis ir juostelėmis iš šonų.

Išraiškingą siluetą taip pat formuoja keliais sluoksniais dėvimi sunkių audinių sijonai bei marškiniai, kurie, beje, Aukštaitijoje būtent kaip vestuviniai dar buvo dėvimi XX a. pradžioje.

Tarp istorinio ir šiuolaikinio lietuvės nuotakos kostiumo įžvelgėme paralelę: sluoksniškumas – tipiškas šiandienos vestuvinio rūbo bruožas; trapecijos formos nuometas; pabrėžtas stomuo (kaip anuomet valstietės liemenės vilkėjimą perėmė iš XVIII a. aukštuomenės mados, taip ir dabar jaunoji turi keistą norą nors vienai dienai tapti baroko rūmų dama ir įsisprausti į korsetą nors ir trėkštų anas jai lašinį...)

Apskritai, įtakotos vakarietiškų tradicijų, sovietinio palikimo bei tautinio identiteto paieškų, šiuolaikinės vestuvės tampa eklektiška absurdo puota su keliaraiščiais, ryžių confetti, rūtų vainikėliais bei provincijoje vis dar sutinkamais jaunaisiais-persirengėliais ir dėmėtų paklodžių demonstravimu ryte.

Kuklius, tačiau dailiausiai išaustus audinius keičia ultrapuošni taftos-tiulio-satino-gifiūro kakofonija, taurų kostiumą – demonstratyvus seksualumas.

Kolekcija „Kauno žmona arba senovinės kupiškėnų vestuvės“ – odė senovinių vestuvių rimčiai bei nūdienos absurdo satyra. Ir atvirkščiai.

Kolekcijos užuominų buvo galima išvysti jaunųjų talentų konkurse "Injekcija".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją