Vonių technologas Gintaras Marščionka, turintis dvylikos metų patirtį, sako, kad bet kokią vonią galima restauruoti ir juokaudamas priduria: „Nebent ji būtų suskilusi į gabalus.“

Rinktis yra iš ko

Seną vonią atnaujinti galima keliais būdais: dažyti teptuku, nupurkšti dažais kompresoriumi ir purkštuvu, pritaikyti amerikietišką restauravimo technologiją su turbina ar įklijuoti akrilinius įdėklus.

Vonios restauravimas dažant teptuku arba voleliais yra pats seniausias ir paprasčiausias būdas.

Vienas didžiausių trūkumų – padengti vonios paviršių lygiu sluoksniu sudėtinga, lieka matomų dryžių. Reikia saugotis ir nuo teptuko krintančių šerelių, kurie įsimaišę į dažus vėliau pradeda luptis ir sugadina kruopštų darbą. Vienintelis privalumas tas, kad dirbant nėra dulkių. Šis darbas atliekamas greičiausiai – maždaug per pusantros valandos. Tokią vonią perdažyti tektų po pusmečio ar vienų metų.

Kompresoriumi ir purkštuvu ant vonios paviršiaus dažai užpurškiami lygiai, tačiau dirbant dažų dulkių neišvengiama, be to, dažų sluoksnis būna palyginti plonas. Tarp purškimų reikia daryti pertraukas. Taip vonia atnaujinama maždaug 2–3 metams.

Turbina – profesionalus įrenginys su liejimo pistoletu. Ja ant vonios paviršiaus galima išlieti įvairaus klampumo dažus ir dangas. Tai naujausia ir pažangiausia technologija, kuria naudojantis neskleidžiamos dulkės. Šiuo būdu atnaujintai voniai suteikiama 5 m. garantija.

Vonia vonioje – tai 6 mm akriliniai įdėklai, įklijuojami į senąją vonią. Ši technologija brangesnė negu kitos. Jai suteikiama 5 m. garantija.

Pravartu pasiskaičiuoti

Vonios nusidėvėjimas būna dvejopas: kai dugnas nusitrina iki metalo, ketaus ar iki skardos arba kai paviršius pasidaro korėtas, porėtas. Pastarosios vonios labai gerai atsinaujina, kadangi prie tokio paviršiaus nauja danga prikimba lengviau.

Restauruojamos vonios dengiamos emalinėmis dangomis, atlaikančiomis tam tikrą vandens karščio temperatūrą, smūgius, įbrėžimus.

Pasak G. Marščionkos, žmonės dažnai suklysta bandydami patys nusidažyti vonias tam nepritaikytais emaliniais dažais. Geriau kreiptis į profesionalus ir džiaugtis kokybišku bei patvariu darbu.

Atnaujinant vonią svarbu, kad naudojama medžiaga nenubėgtų ir sluoksnis nebūtų per plonas. Su turbina liejama danga gali būti ir kelių milimetrų, kitais būdais, pavyzdžiui, kai purškiama kompresoriumi ir purkštuvu ar dažoma teptuku – vos penktadalis milimetro. Kuo storesnė danga, tuo ji patvaresnė. Tiesa, nė vienas restauratorius neišduos medžiagų, kuriomis atnaujina vonias.

Pagal sudėtį išskiriamos 3–4 dangos, tačiau teigiama, kad patvariausia – su sintetinio akmens dalelėmis.

Vonia kaip nauja tampa per 3–4 val., tačiau kol ja bus galima naudotis, teks palaukti. Su kompresoriumi ir purkštuvu dažais nupurkšta vonia džius 3–4 d., dažyta teptuku ir lieta turbina – 1,5 paros.

Pigiausia restauruoti dažant teptukais – 200–250 Lt, su kompresoriumi – 350 Lt, turbina – 330 Lt, vonios įdėklai atsieis apie 600 Lt.

Jeigu vonia jau buvo restauruota, tokios atnaujinimas kainuos 50–100 Lt brangiau, nes teks pašalinti seną dangą, o tai sunkus ir kruopštus darbas.

Pasak G. Marščionkos, įsigyti naują ar atnaujinti seną vonią, kiekvieno žmogus pasirinkimas. Reikia apskaičiuoti, kas labiau apsimoka, juk jei perkame naują vonią, kainuos transportavimo išlaidos, prireiks naujos apdailos, galbūt užsinorėsime vonios kambarį papuošti naujomis plytelėmis, sukursime visiškai naują interjerą. Į tai ir reikia atsižvelgti priimant vieną ar kitą sprendimą.

Šis tas apie priežiūrą

Rūgštiniai abrazyviniai valikliai gadina vonias, paviršių padaro porėtą. Stipriai tokių valiklių paveiktą vonią atnaujinti gerokai sudėtingiau. Šios priemonės tiesiog nuėda emalį, šveičiamosios – subraižo, tada vonia pasidaro tarsi matinė, neblizga, o prie pažeisto paviršiaus kimba nešvarumai. Valyti vonią geriausia muilu ir kempine kaskart pasinaudojus, nelaukti, kol nešvarumai pridžius, kad vėliau netektų į pagalbą pasitelkti stipriųjų valiklių.