Ypač daug šiuose vaisiuose yra karotino, vitamino C, jodo, geležies, vario, kalio ir kalcio. Dėl didelio pektino kiekio liaudies medicina šiuos vaisius naudojo skrandžio ir kitoms virškinamojo trakto ligoms gydyti.

Puikiai persimonai saugo inkstus. Pasižymėdami šlapimą varančiu poveikiu persimonai padeda greičiau iš organizmo pašalinti kalcio druskas. Be to, šie vaisiai turi baktericidinių savybių, todėl tinka įvairiems uždegiminiams procesams slopinti, žaizdoms gydyti. Tinka peršalus, skaudant gerklei.

Persimonai mažina kraujospūdį, stiprina kraują ir padeda organizmui atsistatyti po išsekimo, gerina virškinimą, žadina apetitą, suteikia žvalumo. Juose esantis karotinas saugo regėjimą.

Dažniausiai persimonai valgomi švieži. Jei vaisius dar ne visiškai sunokęs, gleivinę sutraukiantį jo poveikį galima panaikinti 10-12 val. vaisius palaikius 30-40°C temperatūros vandenyje arba truputį pašaldžius.

Prinokęs vaisius yra sviesto minkštumo. Šaukštu išimtą minkštimą galima valgyti sumaišius su saldumynais ar jogurtu. Persimonai naudojami salotoms gaminti, jie tinka želė, pudingui ar pyragui pagardinti. Iš jų verdami džemai ir marmeladai. Su jais gali būti ruošiami padažai salotoms.

Daugelyje šalių labai populiarūs džiovinti persimonai, kai kur iš jų gamina vyną, sidrą, alų.

Svarbu: persimonų nerekomenduojama vartoti nutukusiems ir diabetu sergantiems žmonėms, taip pat tiems, kuriuos kamuoja obstipacija (vidurių užkietėjimas).

Svogūnų salotų su persimonais receptas.