Konsultuoja projektui „Nedelsk“ talkinanti gydytoja ginekologė Laimutė Dieninienė:

Greičiausiai Jūs turite galvoje vėžio žymenų tyrimą. Sveiko žmogaus kraujyje aptinkami nedideli kiekiai įvairių vėžio žymenų – tam tikrų baltyminių medžiagų, kurių sveiko žmogaus organizmas gamina labai nedaug. Sergant vienokiu ar kitokiu vėžiu, jo ląstelės ima intensyviai išskirti atitinkamus vėžio žymenis, tuomet kraujyje jų aptinkama daugiau – lygis viršija normalų.

Vėžio žymenų lygis kraujyje gali padidėti sergant ne tik onkologinėmis ligomis, bet ir kai kuriomis kitomis nepiktybinėmis ligomis ar gerybiniais navikais. Kartais ir sergant vėžiu navikas negamina vėžio žymenų, kraujyje jų lygis nebūna padidėjęs.

Labai svarbu žinoti, kad vėžio diagnozei nustatyti nepakanka fakto, kad paciento kraujyje padidėjęs vieno ar kito vėžio žymens kiekis. Gal žymens kiekis padidėjo ne dėl vėžio, bet dėl kitos priežasties ir priešingai – žmogus galbūt jau serga vėžiu, o žymens kiekis kraujyje – nepadidėjęs.

Todėl, aptikus padidėjusį kokio nors žymens kiekį kraujyje, galima tik įtarti vieną ar kitą piktybinę ligą, kurios buvimą būtina įrodyti atlikus kitus reikiamus tyrimus. Pagrindinis vėžio žymenų tyrimų panaudojimo tikslas – stebėti ar, užbaigus visą numatytą paciento gydymą, liga neatsinaujina bei įvertinti vėžio gydymo efektyvumą.

Krūtis tikrinausi pas specialistus prieš mėnesį - mane apžiūrėjo echoskopu, pasakė, kad viskas gerai, tik yra maža cista. Ar įmanoma atskirti cistas nuo kitokiu darinių, kas yra tos cistos? Paklausiau specialistės, kas kiek laiko reikia tikrintis, atsake: kiekvienais metais. Man 30 m., pati nelabai moku apžiūrėti save, tad gal vertėtų dažniau lankytis, pvz., kas pusmetį? V.

Cistos – tai skysčio prisipildžiusios ertmės, kurios dažnai padidėja, pasidaro standžios ir skausmingos prieš menstruacijas. Jos dažniausiai randamos abejose krūtyse. Cistų gali būti daug ir įvairaus dydžio, kai kurios yra sunkiai apčiuopiamos, o kitos gali būti net kelių centimetrų skersmens. Jei moteriai randama cista, ją reikia stebėti taip dažnai, kaip rekomenduoja gydytojas. Jei krūtų specialistas Jums rekomendavo tikrintis kasmet, tyrimą atlikite kiekvienas metais.

Aplink spenelius auga plaukeliai, aš juos kartais pešioju pincetu arba kerpu. Kaip reikėtų iš tikrųjų elgtis su plaukeliais? Ar neteisingas jų šalinimas gali įtakoti krūties ligas?
Kas gali būti, jei krūtinę ties pažastimi kartais pamaudžia?

Plaukeliai dažnai auga aplink krūtų aureolę. Pešioti ar skusti plaukelius nerekomenduojama, geriausia nepageidaujamus plaukelius apkirpti žirklutėmis. Krūtų maudimo priežastį gali nustatyti tik gydytojas. Kreipkitės į savo bendrosios praktikos, šeimos gydytoją ar gydytoją ginekologą, išsakykite nusiskundimus ir paprašykite patikrinti krūtis.

Man 27 metai, negimdžiau, vartoju "Cerazette" kontraceptines tabletes. Jas geriu dvejus metus. Menstruacijų ciklas iki šiol labai nereguliarus - sergu savaitę, praeina dvi – ir vėl susergu, po to nesergu 2 mėnesius. Prieš kokį mėnesį vienoje krūtyje apčiuopiau gumbelį. Jis nėra didelis, tačiau kiek skausmingas. Krūties spalva nepakitusi, išskyrų nėra. Lankiausi pas šeimos gydytoja, kuri man patarė gerti nakvišų aliejaus tabletes. Geriu jas 1 mėnesį. Gumbelis vis dar yra. Ar gerti nakvišų aliejaus tabletes toliau ar visgi vėl kreiptis į gydytoją?

Nuspręsti, ar reikalingas tolesnis papildų vartojimas, ar – rimtas gydymas gali nuspręsti tik Jūsų gydytojas, todėl rekomenduojame nesiimti savigydos, o pasikonsultuoti su medikais. Jeigu jums „Cerazette“ nepadeda, turėtumėte kreiptis į gydytoją ginekologą. Jis turėtų pakeisti gydymą. Taip pat paprašykite patikrinti Jūsų krūtis. Esant reikalui, gydytojas išrašys siuntimą pas mamologą – krūtų specialistą ir paskirs reikalingus tyrimus.

Ar didelis protinio darbo krūvis ir poilsio stoka gali tapti krūties vėžio ligos priežastimi? Dirbu dviejuose darbuose buhaltere, labai pavargstu. Skauda dešinę krūtį, tyriausi echoskopu, mamograma. Nieko blogo neranda. Man 30 metų.

Didelis darbo krūvis ir poilsio stoka lemia bendrą organizmo nusilpimą ir mažina jo atsparumą ligoms. Todėl labai svarbu rasti laiko poilsiui ir skirti laiko sau. 

Moterims iki 40 m. krūtų tyrimas mamografu dažniausiai nėra informatyvus dėl vyraujančio liaukinio audinio krūtyse, kurį apie keturiasdešimtuosius gyvenimo metus keičia riebalinis audinys. Mamografija yra krūtų tyrimas rentgeno spinduliais, kurie geriausiai skrodžia riebalus ir padeda aptikti net ir ikinavikinius pokyčius krūtyse. Jūsų amžiaus moterims tyrimas echokopu yra pakankamai informatyvus, tad jei tyrimo rezultatai geri, labai nerimauti nereikėtų. Krūtis kartą per metus paprašykite apžiūrėti bendros praktikos gydytojo ar gydytojo ginekologo. Skausmo priežastį taip pat turi nustatyti gydytojas ir jei reikia – paskirti gydymą.

Man 20 metų. Nors nieko blogo neužčiuopiu ir tuo labiau neįtariu, tačiau visada norėjau paklausti: ar atsiradusios smulkios pigmentinės dėmelės ant krūties yra kokia nors patologija? Taip pat mano speneliai pasidarę daug jautresni. Tiesa, turiu problemų su hormonais, kas, mano manymu, ir gali tai lemti...

Iš Jūsų klausimo sunku nustatyti pigmentinių dėmelių pobūdį ir kilmę. Norint nustatyti, ar tai kosmetinė problema (arba ne problema), ar kokios nors ligos simptomas reikalinga krūtų apžiūra, todėl prašome kreiptis į savo šeimos ar bendrosios praktikos gydytoją ir paprašyti apžiūrėti Jūsų krūtis.

Man 35 m., auginu 2 vaikus (6 ir 4 m.), kuriuos natūraliai maitinau iki 1,5 m. Pieš kiekvienas mėnesines labai skauda krūtis, tiesiog negaliu prisiliesti. Buvau pradėjusi vartoti kontraceptines piliules, tai skausmo nebuvo. Bet mano organizmas kontraceptinių piliulių netoleravo. Nustojus jas vartoti, skausmas atsinaujino. Patarkite, ką reikėtų vartoti iš heomopatinių vaistų (nes chemijos ir taip visur pilna) nuo krūties skausmo ir ar jau reikia susirūpinti dėl krūties vėžio?

Homeopatinius vaistus po individualios konsultacijos gali paskirti gydytojas homeopatas. Krūtų skausmo priežastį nustatyti ir gydymą paskirti gali tik gydytojas, todėl prašome kreiptis į savo bendrosios praktikos, šeimos gydytoją ar gydytoją ginekologą, išsakyti nusiskundimus ir paprašykite patikrinti krūtis. Ankstyvajai krūties vėžio diagnostikai svarbiausia reguliariai atlikti krūtų tyrimus, todėl kasmet gydytojo prašykite apžiūrėti Jūsų krūtis apčiuopa, kas dvejus metus atlikite krūtų echoskopiją, o nuo 40 m. – krūtų mamografiją.


Prieš pusmetį radau kairėje krūtyje gumbelį. Ultragarsinis tyrimas parodė, kad tai riebalinis audinys ir tyrėja sakė, kad jei numesiu svorio, jo nebeliks. Iš tiesų, tik nukritus svoriui (nuo 59 kg iki 51 kg) aš ir pastebėjau tą gumbelį. Mano ūgis 160 cm, manau, kad nebelabai jau ir turėčiau mesti tą svorį. Ginekologė sakė, kad mano krūtys mastopatinės, o kiaušidės policistinės. Gydytoja išrašė vitaminų ir kontraceptinių tablečių, kad stabilizuotųsi hormonų pusiausvyra. Vis tik guzelis krūtyje nenyksta (nors kitokių simptomų kaip ir nėra, guzelis tiesiog yra). Ar tai, kad mano krūtys mastopatinės ir policistinės kiaušidės yra labai rimta? Ar galėsiu po kelerių metų tapti mama? Išties nerimauju.

Pagal pasaulinės sveikatos (PSO) apibrėžimą mastopatija - tai cistinė fibrozinė liga, pasižyminti plataus spektro proliferaciniais (nenormalus krūties liaukinio audinio išviešėjimas) ir regresiniais (krūties liaukinio audinio nykimas) pakitimais. Mastopatija yra klinikinė sąvoka, kurios pagrindą sudaro įvairūs nuo hormonų priklausomi procesai, nukrypstantys nuo fiziologinių normų ir neatitinkantys moters amžiaus.

Jums vertėtų apsilankyti pas krūtų specialistą, todėl šeimos gydytojo ar gydytojo ginekologo paprašykite siuntimo pas mamologą. Jis paskirs reikalingus tyrimus ir atsakys į Jums kylančius klausimus.

Man 26 m. esu gimdžiusi ir maitinau vaiką iki 2 metų (bet daugiau jis valgė iš kairės krūties!). Neseniai kreipiausi į daktarę - ginekologę dėl skausmų dešinėje krūtyje. Prieš mėnesines ji pasidaro kietesnė ir skausminga. Ginekologė įtarė mastopatiją, nusiuntė pas mamologą. O mamologo atsakymas: viskas gerai ir iš jo išrašo „Patologijos padarinių nematyti“, ir kaip man pasakė: „Tiesiog kietesnė pieno liauka dešinės krūties“. Pasakė pagerti vitaminų. Kokių vitaminų vartoti? Ir ar jie išspręs problemą (dings skausmai)?

Kokių maisto papildų vartoti ir kokio poveikio tikėtis gali rekomenduoti tik gydytojas, todėl pakartotinai kreipkitės į gydytoją ginekologę ir prašykite skirti reikalingus papildus.

Man 17 m. ir abiejose krūtyse galiu užčiuopti gumulėlius (abu vienodo dydžio) Kai tik pradėjau bręsti ir krūtinė pradėjo po trupučiuką didėti, tada jau juos jaučiau (rodos, man buvo 11-12 m.). Mama su manim negyvena, ir neturiu jokio žmogaus, kurio galėčiau to paklausti. Visą laiką galvojau, kad tai susiję su brendimu, bet dabar aš jau esu išsigandusi...

Greičiausiai Jūs užčiuopiate normalų liaukinį krūtų audinį, tačiau Jūsų amžiaus merginai vertėtų apsilankyti pas gydytoją ginekologą ir paprašyti apžiūrėti krūtis. Taip pat krūtis apžiūrėti gali bendrosios praktikos ar šeimos gydytojas. Po gydytojo apžiūros būsite tikra dėl savo krūtų būklės, tad nereikės nerimauti. Sėkmės.

*********************************

Krūties vėžys – tai dažniausia moterų onkologinė liga, tačiau ji sėkmingai gydoma, jei tik diagnozuojama laiku. Todėl visoms moterims svarbu NEDELSTI ir reguliariai tikrintis.

Visą vasarą siųskite Jums rūpimus klausimus apie krūties vėžio prevenciją (LIETUVIŲ kalba (ą, č, ę ir t.t., taip pat nurodykite laiško pavadinime: Nedelsk) el.paštu: gyvenimas@delfi.lt

Į juos atsakys gydytojai specialistai, o atsakymus publikuosime šioje DELFI Gyvenimo rubrikoje Grožis ir sveikata.

NEDELSK! Būk atsakinga už savo sveikatą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)