Apie sportą net minties negalėdavo būti. Juk kam bėgti lauke, gaišinti brangų laiką, liejant prakaitą, kai galima sau ramiai sėdėti prie kompiuterio ir valgyti bulvių traškučius, užsigeriant kokakola? Mano svoris vis augo ir augo nuo nesveiko maisto ir netinkamo gyvenimo būdo.

Mokykloje visi iš manęs šaipėsi bei tyčiojosi, nelengva man tai prisiminti, o ir pačiai būdavo nemalonu, kai einant koridoriumi girdėdavau, kaip šaukia: bekonė, storulė, karvė ir t.t. Stengiausi į tai paprasčiausiai nereaguoti, išlikti šalta ir abejinga. Bet pastangos buvo bergždžios. Draugių turėjau vos keletą. Bet man to užteko.

Puikiai pamenu, kai tik kas mane įžeisdavo, prisižadėdavau sau, kad nuo šios akimirkos pradėsiu laikytis dietos, ir iš manęs daugiau niekas niekada nesityčios. Taip... Ilgiausiai su tokia dieta buvau ištvėrusi 3 paras. Gal ir buvau numetusi 1.5 kg, bet gerai pamenu, kad ketvirtąją laikymosi dieną, neištvėriau ir kimšau kas tik pakliuvo po ranka, žinoma, svoris grįžo su kaupu. O ir vėl teko ašaras lieti dėl vis labiau pasikartojančių patyčių.

Praeitais metais t.y. kai buvau aštuntoje klasėje (buvau 14 metų), jau pasiekiau kritinę ribą su savo svoriu, svėriau 96 kg. Juokas buvo menkas, turint omeny, kad aš jau dusdavau bėgant (per kūno kultūrą), pavalgius imdavau kosėti ir atsikosėti skrepliais. Būdavo labai sunku ieškoti 52 dydžio džinsų, o dar kad būtų madingi - tai be šansų.

Nežinau kaip atrodyčiau dabar, jei ne ta lemtinga 2008.03.26 diena. Ją puikiai pamenu, tarsi viskas būtų įvykę vakar. Buvo eilinis trečiadienis, rodos, niekuo neišsiskyrė iš kitų. Su drauge pavalgius valgykloje, ėjome koridoriumi į pamoką. Ir vienas vaikinas (pamenu jį iki šiol) mums beeinant pašaukė: "Stora ir kūda". Na taip, mano draugė išties buvo labai plona.

Tą akimirką tarsi kažkas "trūko" manyje. Nebegalėjau apsikęsti viso šito, ir kad visa tai tęsėsi. Vos grįžusi namo pasidariau savo lieknėjimo kalendorių, sėdau ant dviračio ir numyniau 8 km. Nuo tada prasidėjo sunkiausios dienos mano gyvenime, bet tuo pačiu šansu į geresnį gyvenimą.

Turėjau daug valios, kad galėjau iškęsti visą dieną be jokio skanumyno. Prieš lieknėjimą aš pusryčių praktiškai nevalgydavau, o prieš einant miegoti tiek suvalgydavau, kad net bloga darydavosi. Pradėjau stengtis reguliuoti sveiką mitybą su sportu. Vakarais net verkdavau, kad šeima valgydavo vakarienę, o aš negalėdavau to...

Organizmui tai buvo šokas, bet pamažu pradėjau priprasti prie savo naujojo režimo. Viskas apsivertė aukštyn kojomis, daugiausia pradėdavau valgyti per pusryčius, o pavalgius pietus (apie 15 h) daugiau nieko neimdavau į burną, išskyrus vandenį. O ir pirmieji rezultatai tikrai pradžiugino. Per pirmąjį mėnesį numečiau 6 kg. Jau tada čia buvo mano asmeninis rekordas. Tada maniau, kad tiek toli nuėjusi negaliu sustoti ir pasiduoti, turiu parodyti ką aš galiu.

Vasarą buvo dar lengviau, nes valgyti jau nelabai norėdavosi, su dviračiu mindavau į Palangą (apie 5 km) pirmyn - atgal. Maudydavausi jūroje, pradėjau gerti daug skysčių. Būdavo dienų, kai išgerdavau net 5 litrus vandens. Pradėjo valytis organizmas. Praėjo kosulys, dusimas. Tik tapau alergiška braškėms, kiek suvalgydavau, tiek išvemdavau.

Taip ir prabėgo visa mano vasara. Atėjo ruduo. Į Rugsėjo pirmąją atėjau, kaip sakoma su "madingais drabužiais". Tada buvau numetusi 19 kg. Visi tai akivaizdžiai pastebėjo. Vieni mokytojai klausė, kaip man pavyko, kur paslaptis, kiti tik tyliai stebėjo ir pavydėjo. Patyčių gerokai sumažėjo, jų beveik neliko. Tapau šiek tiek drąsesnė, labiau pasitikinti savimi, savo jėgomis.

Dabar aš jau esu baigusi 9 kl. Sveriu 70 kg. Iš viso numečiau 26 kg per pusę metų. Jau pusė metų kaip svoris laikosi vietoje, o aš dėl to tik džiaugiuosi. Žinoma, dar trokštu numesti 10 kg iki pilnos laimės. Bet nesistengiu per daug, nes ir tokia būdama sulaukiu vaikinų dėmesio. O tai manau, mano amžiaus panelei yra tik didelis pliusas, kad patinki vaikinams.

Asta----------------------------

Žinai, kokie sunkūs yra viršsvorio kilogramai, bet esi iš tų laimingųjų, kuriam pavyko jų atsikratyti? Džiaugiamės kartu su tavimi, tačiau ar žinai, kiek žmonių nešioja papildomą svorį, o tavo sėkmės istorija galėtų juos įkvėpti permainoms? Aprašyk savo lieknėjimo kelią, siųsk mums elektroniniu paštu sveikas@delfi.lt iki birželio 26 d. ir laimėk "Gemma sveikatos centro" prizus - kūną gražinančias procedūras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)