Samprata „nelaiminga meilė“ pati savaime yra prieštaringa, rašo zdr.ru. Ar buvo laimingas Don Kichotas, atlikdamas žygius savo Dulsinėjos vardan? O Petrarka, įsimylėjęs Laurą? Arba Tristanas ir Izolda, Lanselotas ir Džinevra, Orfėjas ir Euridikė? Žinoma, taip!

Nesvarbu, kaip klostosi įvykiai, svarbiausia, kad meilė padėjo nugyventi jiems gyvenimą svaiginančiame aukštyje, įkvėpė kiekvieną dieną. Būtent todėl šie herojai išliko istorijoje kaip meilės simboliai.

Dažniausiai nelaiminga meile vadinama banali priklausomybė. Jos požymius atskirti nesunku: žmogus negali nieko daryti, kalba ir galvoja tik apie viena, atkakliai ieško progos susitikti su savo jausmų objektu... Taip formuojasi bet kokia priklausomybė – tiek alkoholinė, tiek narkotinė. Ir kovoti su jomis reikia taip pat rimtai.

Penki nelaimingos meilės scenarijai

1. Pamilau vedusį

Jauna moteris jau dvejus metus myli vedusį vyrą, kuris retkarčiais maloningai teikiasi priimti jos meilę. Ji verkia, klausydamasi dainų apie nelaimingą meilę, nuolat ieško patvirtinimų savo įsitikinimui, kad laimės pasaulyje nėra. Draugių užuojauta – tarsi balzamas jos širdžiai, kančia suteikia pasitenkinimo. Laikas bėga, karjera stovi vietoje...

Kodėl taip atsitiko? Neretai nelaiminga meilė kyla, kai žmogus menkai save vertina, neturi asmeninių interesų. Kai mergina „užkimba“ už vedusio vyro (arba tokio, kuris dėl tam tikrų priežasčių nekreipia į ją dėmesio), tai dažnai byloja, jog gyvenimo sėkmė jai yra laiminga sąjunga su vyriškiu, savotišku romantiškuoju herojumi, kuris turi štai pasirodyti – ir tada prasidės tikras gyvenimas. Tai spąstai!

Jei savo laimę patikėsime vyriškio malonei, nieko, išskyrus psichologines problemas, nesulauksime.

Galiausiai tokia moteris dažnai sujungia savo gyvenimą su žmogumi, kuris dar silpnesnis nei ji, tik tam, kad spėtų sukurti šeimą. Bet jos niekad neapleidžia mintis, kad tikra meilė kažkur buvo, tik, matyt, „neskirta“...

2. Tuoktis – nesituokti?

Pora susitikinėja jau kelerius metus. Viskas lyg ir būtų gerai, bet ji ligi šiol nesupranta: ar jis ją ves, ar ne? Ar tęsti romaną, ar nutraukti?

Kodėl taip atsitiko? Didžiulė klaida – atiduoti pasirinkimo teisę vyrui. Gali būti, kad jis kažkada parodė iniciatyvą susipažinti, bet tai nereiškia, kad nuo šiol viską spręs jis. Juk jūs rengiatės už jo ištekėti ir aiškintis, ar tam jau atėjo laikas, turite ne mažiau teisių nei jis.

Atsiminkite: būtent jūs renkatės sau partnerį, o ne atvirkščiai, ir todėl svarbiausias sprendimas – jūsų.

3. Daktare, mane visi palieka...

Jaunas vyriškis, labai įdomus, dailus, aistringas, bet... Merginos neišbūna su juo ilgiau mėnesio – viena po kitos jį palieka.

Kodėl taip atsitinka? Žmonėms, kurie akimoju įsimyli ir savo aistra pradeda bauginti meilės objektą, sunku rasti partnerį, pasiruošusį nuolat atremti tokius prisirišimo įrodymus. Dauguma žmonių nepasiruošę tokiam greitam santykių vystymuisi: nors iniciatorius ryškus ir įdomus žmogus, bet jei jis pernelyg aktyvus, jo meilės objektas ims slėptis.

4. Verslo moteris virsta namisėda

Verslo moteris, kuri sėkmingai tvarkė savo reikalus ir mėgavosi populiarumu tarp vyrų, ištekėjusi virto namų šeimininke. Kai jos būsimasis vyras, nepatrauklus provincialas, ėmė jai asistuoti, ji iš pradžių nežiūrėjo į jį rimtai. Paskui staiga įsimylėjo, ištekėjo, prarado susidomėjimą darbu ir firmos vadžias atidavė sutuoktiniui.

Jis labai greit pamiršo, kiek daug jai yra skolingas, įsitikino, kad jis talentingas, o ji – tik namų šeimininkė. Jis jau negrįždavo nakvoti namo. Paskambinus į darbą, ragelyje girdėjosi taurių skimbčiojimas, moteriški klykavimai, o jis pareiškė: „Man posėdis, ko skambinėji?“

Kodėl taip atsitiko? Jei sėkminga moteris išteka už jauno žmogaus, kurio socialinis statusas žemesnis nei jos, svarbiausia – nepradėti savęs nesąmoningai žeminti, o vyro vaidmens – didinti.

Tokia abejotina auka baigiasi tik tuo, kad vyras ima klestėti ir laikyti save svarbiausiu, o ir žmona save įtikinėja, kad jis toks puikus, nuostabus, genialus kad ir ji be jo niekaip neišsiverstų.

Palaipsniui šeimoje tvirtėja priklausomybės ryšiai; jis priima jos atsidavimą kaip savaime suprantamą dalyką, o ji kenčia, ir kuo ilgiau sėdi namie, tuo sunkiau jai bus grįžti į normalų darbo ritmą.

5. Tik tavo šešėlis

Menininko žmona nuo 18 metų pasišventė vyrui, pamiršusi savo talentus. Visą gyvenimą ji buvo kartu – jaunystėje buvo jo mūza, vėliau virto drauge, supratingai žvelgiančia į talentingo vyro intrigėles. 60 metų jis – dar nesenas aukštuomenės liūtas, o ji suseno, sustorėjo, nemėgsta pasirodyti žmonėse. Galiausiai jis įsimyli kitą – jaunesnę, aktyvesnę, kuri išvilioja vyrą iš namų.

Kodėl taip nutiko? Tokios pasiaukojančios moterys pamiršta vieną dalyką: kad būtų įdomios savo meilės objektui, jos turi būti įdomios visų pirma pačioms sau. Priešingu atveju neištikimojo poelgio nė nepavadinsi niekšišku: žmona juk pati suteikė pagrindo tokiai santykių pabaigai.

Būkite kamuoliuku!

Jei jau ne kartą kentėjote nuo nelamingos meilės, gali būti, kad neteisingai pasirenkate vaidmenį santykiuose. Įsivaizduokite teniso kamuoliuką ir katinėlį: jei kamuoliukas lekia į katinėlį, tas nuo jo bėga; jei kamuoliukas lekia nuo katinėlio, tas jį vejasi.

Žmogų, kuris lengvai pasiduoda nelaimingai meilei, galima sulyginti su katinėliu: jis tik reaguoja į partnerio veiksmus ir visada yra nuo jo priklausomas. Tas, kuris vaidina kamuoliuko vaidmenį, gali kontroliuoti situaciją. Kitą kartą jausdami, kad galite įsimylėti, pasistenkite įsivaizduoti, kad esate kamuoliukas.

Greitoji pagalba įsimylėjėliui

Kad ir kaip būtų keista, nelaiminga meilė – ne visada blogis. Daugumai mūsų būtent ji yra tas stimulas, skatinantis ieškoti savęs. Juk pats svarbiausias romanas mūsų gyvenime – tai romanas su likimu. Užmegzkite jį – ir priešingos lyties atstovų dėmesys garantuotas.

Jei ir jus aplankė meilė be atsako, priimkite tai kaip signalą, kad reikia ieškoti svarbiausio intereso savo gyvenime. Ir tuomet laiminga meilė papildys bendrą jūsų sėkmę.

Jei nuo nelaimingos meilės kankinasi jūsų artimas žmogus, galite jam padėti. Tik nepamirškite, kad neįmanoma sugalvoti nieko kvailiau kaip banalios frazės: „laikas gydo...“, „tai nerimta...“, „žinai, kiek dar tokių (įrašykite vardą) turėsi...“. Tai sukels tik agresiją ir nesupratimą – nieko daugiau. Kalbėkite kitaip.

Sukurkite dievaitį. Jei įsimylėjėlis jaunas, suteikite jam patarimą paslėpta forma. Pavyzdžiui, taip: „Žinai, buvo toks vienas sportininkas ar dainininkas – pamiršau pavardę...“ Ir toliau – siužetas: kaip tas įsivaizduojamas žmogus išsikapstė iš panašios padėties – žinoma, kad jo veiksmus būtų galima pritaikyti situacijai, kurioje dabar yra jaunasis įsimylėjėlis.

Pavyzdžiui: „Jis pradėjo aktyviai sportuoti (muzikuoti)“, „įmušė savo pirmąjį įvartį (įrašė pirmąją plokštelę)“. Sugalvokite istoriją su realijomis, panašiausiomis į jūsų kankinio situaciją. Papasakokite, kaip galiausiai dievaičiui palankiai susiklostė santykiai su priešinga lytimi.

Būtinai pridurkite: „Kas įdomiausia – interviu metu jis dažnai kartoja: „Dėkui tai nelaimingai meilei – būtent dėl jos tapau toks, koks esu. Dabar sunkiai atsimenu tos merginos veidą“.

Jei nelaiminga meile skundžiasi vyresnio amžiaus žmogus, išsiaiškinkite, ko jam iš tikrųjų iš jūsų reikia: realios pagalbos ar galimybės išsiverkti ant peties. Pastaruoju atveju tegalite padėti tik frazėmis „taip, tai labai liūdna“, „kokia gi ji karvė“, „visi vyrai – kiaulės“.

Jei žmogui išties reikia pagalvos, pradėkite taip: „Dabar nejaučiu to jausmo, todėl man sunku kalbėti. Lengviausia juk teikti patarimus... Žinai, skaičiau, kad tokiam ir tokiam žmogui (įvardinkite žinomą draugui žmogų, kuris jam būtų autoritetas) taip pat patarė įvairius dalykus, bet niekas nepadėjo.

Jis taip pat kalbėjo apie savo jausmus, kaip tu dabar. Ir kartą jis nuėjo pas psichoterapeutą (ėmė sportuoti, iškeliavo į kelionę aplink pasaulį, pradėjo nuosavą verslą – išrinkite variantą, labiausiai tinkamą jūsų artimam žmogui)...“. Jei jis paklausys jūsų užmaskuoto patarimo, nauji įspūdžiai ištrins nelaimingą meilę iš jo atminties.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)