Psichologai pripažįsta: pelėdos ir vieversio poros iš tiesų dažniau ginčijasi, joms sunkiau atrasti kompromisą, jos rečiau kartu išeina pasižmonėti, dažniau jaučia atitolę vienas nuo kito. Problemas sunkina ir tai, kad partneriai dėl suprantamų priežasčių rečiau mylisi.

Be abejo, aistros nesutapimas įmanomas ir porose, kurių gyvenimai sukasi tuo pačiu ritmu – du vieversiai arba dvi pelėdos. Arba du balandžiai. Juk vyrų ir moterų seksualinio jautrumo laikas apskritai bėga nevienodai. Ir kažkaip reikia šį klausimą spręsti.

Libido pažabojantis hormonas

Iš tikrųjų bioritmų yra daug. Yra tokių bioritmų, kurių periodas telpa į sekundės dalį, o kai kurie periodai trunka keletą metų. Kiekvieno mūsų aistros įsižiebimus keičia atsipalaidavimas, apatija, jėgų išsekimas. Tai aiškinama tuo, kad hormonų lygis kraujyje svyruoja valandomis, paromis, savaitėmis, sezonais... Ir su šiuo metronomu sunku ginčytis net pačiam ištvermingiausiam darbštuoliui ar pačiam karščiausiam meilužiui.

Mokslininkai mano, kad mūsų genetiniame kode yra ypatingas genas, atsakingas už vadinamojo esminio baltyminio komponento sintezę. Tai savotiška biologinė spyruoklė, nuo kurios priklauso vidinių bioritmų laikrodžio veikimas. Punktualus laikrodininkas – pagumburis – laikydamasis savo laiko skaičiavimo taisyklių perduoda nurodymus hipofiziui, kuriam paklūsta lytiniai hormonai. Todėl ir būna taip, kad vieną dieną, tarkime, testosterono išskyrimas akivaizdžiai šlubuoja, o kitomis dienomis, atrodo, visą parą lovą girgždintumėte..

Nepripraskite prie nesutapimų

O ar apskritai būna tokių laimės akimirkų, kuomet aistra abu partnerius užvaldo vienodu stiprumu? Šis klausimas sudomino ir seksualumo problemas tiriantį specialistą iš Hamburgo Peterį Platzą. Jis nubrėžė „geismo kreives“ ir pasistengė atrasti vyrų ir moterų geismo apogėjaus sutapimo taškus. Paaiškėjo, kad tokių taškų yra labai nedaug, bet visgi tokių akimirkų, kai širdys plaka vienu ritmu, būna.

Pirmosiomis valandomis prabudus po nakties miego, ypač jei sapnuoti erotiniai sapnai, stipriosios lyties atstovai paprastai būna nusiteikę pasimylėti. 7 valandą ryto vyriškų lytinių hormonų aktyvumas būna 20 proc. didesnis už normalų, o 9 ryto – net 50 proc. didesnis. Apie 10 val. lytinis aktyvumas būna sumažėjęs, o ties 11 val. vėl pakyla. Bet štai nesutapimas: moterų seksualinio atsako laukti nereikėtų – jų seksualumas dar neprabudo. Ir tik apie pusiaudienį geismo hormonai pradeda plūsti į moterų kraują.

Būtent dienos vidurys ir yra puikus laikas pasimylėti.

Apie 13 valandą vyras kaip ir anksčiau būna aktyvesnis nei vidutiniškai, o apie 16 val. jo „pasirengimas“ pasiekia aukščiausią tašką. Dėmesio! Tuo pačiu metu moteris taip pat traukia švelnūs jausmai. O jau po dviejų valandų ir vyrų, ir moterų libido pradeda reikalauti poilsio. Pasak vokiečio eksperto, libido galima pažadinti pasportavus.

Atrodytų, kad vakare organizmą aistra turėtų traukti lyg magnetas – o pasirodo, visai ne taip. Vakaras – pačių liūdniausių nusivylimų metas. Moters hormonai vis dar poilsiauja (net jei ji ir nepraleido visos dienos darbe), o štai vyras aktyviai nusiteikęs intymiems santykiams. Norint tuo metu pažadinti partnerės lytinį potraukį, tikriausiai tektų pasitelkti visą žavesio arsenalą, būti labai atsargiam ir švelniam.

Ir štai apie 22 val. galų gale ją apima meilės aistra – bet pavėluotai: vyro organizmas, nors jam vis dar „norisi“, jau kovoja su miegu. Todėl dažniausiai po kelių minučių švelnumo partneris užmiega veikiant endorfinams, kurie į smegenis išsiskiria orgazmo metu. Ir tai labai skaudina partnerę, kuri būtent tuo metu būna pasiryžusi su juo pasikalbėti „iš širdies“.

Įsimylėjęs ir atleistas paties prašymu

Be abejo, bioritmų negalima vertinti kaip griežto grafiko. Mes nesame mechanizmai, todėl, be abejo, egzistuoja nukrypimų nuo P.Platzo pasiūlytos schemos. Bet daugumai vyrų ir moterų vokiečio mokslininko patarimai gali būti naudingi.

Trečioji rūšis

Vieversių ir pelėdų pasaulyje yra daugmaž panašus kiekis – 25-30 procentų. Likusių žmonių asmeniniai bioritmai yra lankstesni, jie gali be didesnių sunkumų prisitaikyti prie bet kokio režimo. Toks žmonių tipas vadinamas balandžiais.

Pagrindinė išvada – neverta pernelyg širdin imti atsisakymo pasimylėti. Tai toli gražu nereiškia, kad jausmai išblėso – tiesiog partnerio libido pareikalavo nedidelės pertraukos. Būkite kantrūs ir dėmesingi savo antrajai pusei: pasmalsaukite, kuriuo metu jam labiausiai norisi mylėtis. Ir įsiklausykite savo širdies balso: kuriuo metu meilės žaidimai labiausiai domina jus?

Savaime suprantama, aistros viršūnė, pasiekiama 16:00, darbo dienomis dažniausiai nueina perniek, nes vargu ar kuris nors iš mūsų norės „nusimuilinti“ iš darbo dėl romantiško pasimatymo. Be abejo, idealus variantas – susidaryti tokį darbo grafiką, kuris atitiktų jūsų individualius ritmus, nusistatyti „darbingumo“ kreivės pakilimus ir nuopuolius, skirti laiką mylėjimuisi ir pritaikyti jas dienotvarkėje.

Beje, kai kurios užsienio įmonės jau atsižvelgė į chronomedikų patarimus ir pradėjo atsižvelginėti darbuotojų bioritmus, sudarant veiklos grafikus. Naujovė pradėjo teikti rezultatus ne tučtuojau, bet praėjus vieneriems-dvejiems metams. Ir šių įmonių vadovai, ir eiliniai darbuotojai pastebėjo, kad dabar jie tarnybos metu suspėja atlikti gausybę darbų, kur kas mažiau pavargsta ir – svarbiausia – pagerėjo jų šeimyniniai gyvenimai.

Rašykite meilės laiškus kiekvieną dieną

Belieka tikėtis, kad ir mūsų šalyje atsiras vadovų, kurie savo pavaldiniams linkės laimės asmeniniame gyvenime. Bet net jei taip ir neatsitiks, vis vien ne viskas prarasta – juk dar yra savaitgaliai, švenčių dienos, atostogos. O štai tomis dienomis niekas neturėtų sutrukdyti skirti švento laiko meilei.

Beje, atminkite, kad pilnatis sustiprina seksualinį geismą.

Po dieninio sekso specialistai rekomenduoja paruošti skanią vakarienę skambant gerai muzikai – ne veltui gamta taip surėdė, kad būtent tarp 17 ir 19 val. mūsų skonis, klausa ir uoslė jautriausiai reaguoja į įvairius niuansus.

Šiuo metu būtų pats laikas prisiminti afrodiziakus – produktus, kurie skatina seksualumą. Nuo senovės afrodiziakams priskiriami artišokai, šparagai, salierai, garstyčios, šokoladas, kiaušiniai, jūros gerybės. Jų stebuklingą erotinį veiksmingumą pajusite jau kitos dienos rytą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją