Gydytojų baimė ir gėdos jausmas

Pačia bendriausia prasme ginekologų baimė gali būti susijusi su bendra gydytojų baime ar net gydytojų fobija. Fobijų sąraše gydytojų baimė turi netgi atskirą pavadinimą – iatrofobija.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad ginekologinė apžiūra skiriasi nuo apsilankymų pas kitus gydytojus. Ginekologija – specifinė ir itin subtili sritis, ji visada buvo sumišusi su gėda ir tam tikrais tabu. Dvidešimt dvejų metų studentė Rasa sako: “Bijau eiti pas ginekologą ir vengiu tai daryti, nes man paprasčiausiai gėda. Gėda nusirengti, gėda, kad kažkas apžiūrinėja ir klausia apie intymiausius dalykus”. Drovumas gali būti ypač stiprus, jei ginekologas vyras.

Daugeliui moterų kalbėtis apie įvairias su lytine sistema ir intymiu gyvenimu susijusias problemas vis dar yra sunku. Panevėžio konsultacijų poliklinikos gydytoja ginekologė Laima Senkienė teigia, kad kai kurios moterys, o ypač jaunos merginos, tiesiog vengia eiti pas gydytojus, nes yra įsitikinusios, kad viskas, ką jos sako, yra girdima už durų, o to jos visiškai nenori. Be to, kai kuriose poliklinikose apžiūros kabinete dažnai būna ir dar vienas pašalinis žmogus – akušerė. Nemaža dalis moterų, jei tik gali, sprendžia šią problemą, pasirinkdamos apsilankymą pas privatų ginekologą.

Jaunos ir vyresnės moterys bijo skirtingų dalykų

Kaip teigia gyd. ginekologė L. Senkienė, jaunos merginos ir vyresnės moterys bijo ginekologo dėl skirtingų priežasčių. Jaunos merginos bijo dėl nežinojimo. „Mes visada bijome to, ko nežinome“, ─ sako gydytoja. Baimė – natūrali žmogaus reakcija į tai, kas nauja, nežinoma, todėl ir grėsminga.

Kita priežastis, kodėl jaunos merginos bijo ateiti pas ginekologą, yra jų pačių ir draugių bloga patirtis. Jaunos merginos, jau pradėjusios lytinį gyvenimą, drovisi apie tai prisipažinti gydytojui. Jos bijo, kad bus išbartos, joms bus pamokslaujama ir pan. Iš tiesų, kai kurie ginekologai yra linkę merginoms pasakyti vieną kitą šiurkštesnį žodį.

Čia iš esmės yra itin svarbus mamos vaidmuo, jos santykis su dukra, jos sugebėjimas psichologiškai paruošti dukrą pirmajam vizitui pas ginekologą. Mama turi viską aiškiai ir ramiai papasakoti, nuraminti ir netgi palydėti dukrą pas ginekologą. Tačiau, jei mama nėra linkusi atvirai kalbėtis su dukra, jei pati bijo ginekologo, tikėtina, kad ir dukra turės tokių pačių problemų.

Vyresnio amžiaus moterims minėtosios jaunų merginų problemos nėra aktualios, tačiau ginekologo jos vis tiek vengia. „Ginekologinė apžiūra vyresnėms moterims gali tapti skausmingesne, nes, bėgant metams, įvyksta tam tikri anatominiai pakitimai – sausėja makštis“, – sako gyd. ginekologė L. Senkienė. Tokiais atvejais yra reikalingas ypatingas gydytojo atidumas, ginekologinės apžiūros metu netgi rekomenduojama naudoti lubrikantus.

Dar viena moterų įvardijama priežastis, sukelianti baimę lankytis pas ginekologą – tai nerimas, kad bus rasta pavojinga ar net mirtina liga. Penkiasdešimt penkerių metų mokytoja Danutė pasakoja: „Aš žinau, kad mano amžiaus moteriai būtina nuolat profilaktiškai tikrintis. Tačiau negaliu nugalėti nesuvokiamos baimės ─ atrodo, kad nueisiu pas ginekologą ir man tikrai diagnozuos gimdos kaklelio vėžį ar kiaušidžių vėžį, kaip tai atsitiko kelioms mano draugėms. Aš tiesiog noriu atitolinti tą momentą“.

Neigiama patirtis nepasimiršta

Kiekvienai moteriai visada svarbi ankstesnė patirtis. Jei pirmasis vizitas pas ginekologą buvo nemalonus, tai gali daryti įtaką tolimesniam moters požiūriui į apsilankymą ir savijautai jo metu. „Pirmąkart nuėjau pas ginekologę, kai man buvo 21 metai, ir jau nebuvau nekalta. Ginekologė man įvarė tikrą siaubą, nes pradėjo rėkti, kad aš esu paleistuvė ir su visais miegu, nors iš tiesų turėjau tik tą vienintelį. Po tokio „krikšto“ 4 metus neprisiverčiau nueiti pas ginekologą,“ ─ sako dvidešimt šešerių metų vadybininkė Agnė.

Panašią istoriją pasakoja trisdešimt penkerių metų buhalterė Sigita: „Nusprendžiau profilaktiškai pasitikrinti pas ginekologę poliklinikoje. Ir ką gi – buvau aprėkta, kad be reikalo ieškau ligų ir, matyt, neturiu, ką veikti. Kitąkart nueit pas kitą ginekologę prisiverčiau po ilgo laiko, ir tik tada, kai atsirado rimtų ginekologinių negalavimų“.

Ne mažiau svarbi yra ne tik asmeninė, bet vadinamoji „kolektyvinė patirtis“. Gyd. ginekologės L. Senkienės manymu, sovietiniais laikais taikyti metodai – priverstinis moterų ginekologinis tikrinimas, kai jos buvo “tiesiai nuo staklių, murzinos ir nepasiruošusios, sodinamos ant ginekologinės kėdės“, atgrasė profilaktiškai tikrintis tam tikrą dalį vyresnių moterų. Anot gydytojos, tai buvo tiek pačių ginekologų, tiek moterų pažeminimas. Todėl ir dabar kai kurioms iš jų apsilankymas pas ginekologą asocijuojasi su prievarta.

Liūdnos baimės pasekmės

Ne visos moterys sugeba įveikti baimę, todėl laiku nenueina pas ginekologą – nepasitikrina profilaktiškai ar numoja ranka į nežymius negalavimus. Dėl moterų nesitikrinimo ginekologinės, onkologinės ar lytiškai plintančios ligos diagnozuojamos per vėlai. Daugelis negydomų ligų gali turėti nemalonių ir sunkių pasekmių, pradedant bloga savijauta ir diskomfortu, ir baigiant – nevaisingumu ar mirtimi.

Anot gyd. ginekologės L. Senkienės, pagrindinė problema yra tokia, kad Lietuvos moterys yra įsitikinusios, jog pas gydytoją reikia eiti tik tada, kai skauda. Tačiau ginekologės teigimu, net trys ketvirtadaliai ginekologinių susirgimų, tarp jų ir onkoginekologinių, pradžioje nesukelia jokio skausmo. Per vėlai diagnozuotas ligas, pavyzdžiui, krūties ar gimdos kaklelio vėžį, yra itin sunku gydyti, jei vėžys diagnozuojamas III ar IV stadijos, jis praktiškai jau neišgydomas. Nuo „moteriško“ vėžio (krūties, gimdos kaklelio, kiaušidžių, ar gimdos kūno) kiekvieną savaitę Lietuvoje miršta net dvidešimt penkios moterys. Pagal gimdos kaklelio vėžio susirgimų ir mirčių skaičių Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje.

Gyd. ginekologė L. Senkienė primena, kad tiek krūties, tiek gimdos kaklelio vėžio galima išvengti, profilaktiškai tikrinantis. Kiekviena sveika vyresnė nei 40 metų moteris kas dvejus metus turėtų pasidaryti profilaktinę mamogramą (krūties peršvietimas rentgeno spinduliais). Taip pat kiekviena moteris kartą per mėnesį (po mėnesinių) turėtų atidžiai ir nuodugniai apsižiūrėti bei apsičiupinėti krūtis. Pastebėjus kokių nors pokyčių, pavyzdžiui, skausmingų taškų ar sustandėjimų, būtinai reikia kreiptis į gydytoją.

Siekiant apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, kiekviena lytinį gyvenimą gyvenanti moteris kas 1-3 metus turėtų pasidaryti Pap testą, rodantį priešvėžinius gimdos kaklelio pakitimus. Be to, Lietuvos moterys jau nuo praėjusių metų pabaigos gali skiepytis vakcina, apsaugančia nuo tų žmogaus papilomos viruso tipų, kurie yra laikomi pagrindiniais gimdos kaklelio vėžio sukėlėjais. Keturvalentė vakcina apsaugo ir nuo kitų žmogaus papilomos viruso sukeliamų susirgimų: vulvos, makšties, gimdos kaklelio priešvėžinių pakitimų, genitalijų karpų. Taigi, kai pačios padarysime viską, kas nuo mūsų priklauso, kad išvengtume sunkių susirgimų, tada ir pas gydytoją nebus taip baisu apsilankyti.

Ar galima išmokti nebijoti?

Trys paprastutės taisyklės, kurios gali padėti atsikratyti ginekologų baimės.

Pirmiausia, psichologinis nusiteikimas. Pagalvok apie tas skaudžias pasekmes, kurias gali sukelti tavo baimė ir nesilankymas pas ginekologą. Kad ir koks nemalonus šis apsilankymas tau atrodytų, jis yra visiškas niekis, palyginus su tomis pavėluotai diagnozuotomis ligomis ir skausmu – tiek fiziniu, tiek moraliniu, kurį jos gali sukelti.

Antra, susirask savo ginekologą. Anot, gyd. ginekologės L. Senkienės, tarp paciento ir gydytojo turi būti užsimezgęs emocinis ryšys, nes tai labai intymi apžiūra, todėl moteris turi pasitikėti juo ir jaustis komfortabiliai. „Kaip gydytoja galiu pasakyti, kad jei pacientę pažįsti daug laiko, žinai daugelį niuansų, kurie gali sukelti įvairius ginekologinius sutrikimus ir, iš tiesų, jai gali padėti“, – sako L. Senkienė. Gydytoja pataria nepatingėti ir „išbandyti“ kelis ginekologus, kol atrasite sau tinkantį.

Trečia, atsipalaiduok! Jei tau itin nemaloni pati ginekologinė apžiūra, stenkis prieš ją ir jos metu atsipalaiduoti ir galvoti apie pašalinius, visiškai su tuo nesusijusius dalykus, pavyzdžiui, apie artėjančias atostogas. Be to, po apsilankymo pas ginekologą, gali save „apdovanoti“ už nugalėtą baimę – suvalgyk ką nors skanaus ar nueik su draugais į kiną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt