Antocianinai – tai vienas iš labai sudėtingų bioaktyvių junginių, kurie užtikrina natūralią gynybą prieš neigiamą aplinkos poveikį organizmui ir ligas. Šilauogės stiprina organizmo imuninę sistemą ir ypač efektyviai kovoja su oksidaciniu stresu.

Oksidacinis stresas panašus į senėjimą. Mūsų aplinkoje yra daug laisvųjų radikalų (vaistai, oro tarša, pesticidai, t.t.), ir mes beveik neturime galimybių išvengti kontakto su jais. Laisvieji radikalai kartu su natūraliais radikalais padidina oksidacinį stresą. Netinkamas balansas tarp oksidantų ir antioksidantų sukelia oksidacinę žalą arba nenormalias funkcijas: ligas, infekcijas, senėjimą.

Šilauogės pasižymi šiomis sveikatą stiprinančiomis savybėmis:

· Stiprina imuninę sistemą;
· Mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
· Mažina riziką susirgti diabetu;
· Gerina medžiagų apykaitą;
· Saugo nuo žalingo saulės poveikio;
· Gerina regėjimą.

Šilauogės tinkamos valgyti su pienu, grietinėle arba ledais. Jas galima šaldyti šviežias ir konservuoti, pvz., gaminant sultis, vyną, likerį ir uogienę, naudoti kaip aromatinį priedą tortams ir pyragams. Jos ne tik labai gražios ir skanios uogos, bet ir sveikos.

Šilauogių uogienė

1kg uogų 0,8-1kg cukraus, pusė stiklinės vandens.

Išvirti tirštą sirupą, supilti paruoštas uogas ir virti 10-15min. Atvėsinti ir supilti į stiklainius.

“Paslėptos šilauogės”

200 g grietinėlės, 250 g riebios varškės, 30 g cukraus, vanilinio cukraus, pusės citrinos sultys, 400 g šilauogių, kiaušininio likerio.

Grietinėlę išplakti. Varškę, cukrų, vanilinį cukrų, citrinos sultis gerai išsukti. Šiek tiek grietinėlės palikti papuošimui, o likusią sumaišyti su varškės mase. Gautą masę išdėlioti į 4 indelius, ant viršaus sudėti uogas. Kiekvieną indelį puošti plakta grietinėle ir užpilti vienu šaukštu kiaušininio likerio.

Šokoladinis šilauogių pyragas

600 g šilauogių, 100 g juodojo šokolado, 5 kiaušiniai, 140 g cukraus, 150 g miltų, 1arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, 1pakelis vanilinio cukraus, plaktos grietinėlės, šokolado drožlių, vyšnių ar aviečių sirupo, 1pakelis kremo tortui.

Šilauoges nuplauti ir palikti nuvarvėti. Ištirpinti šokoladą, atvėsinti. Trynius gerai išplakti su cukrumi, sudėti šokolado masę, persijotus miltus, kepimo miltelius, išplaktus baltymus. Kepimo formą patepti sviestu, pabarstyti džiuvėsėliais. Kepti 10min 180° C temperatūroje. Iškeptą ir atvėsintą biskvitą sulaistyti sirupu. Šilauoges kaitinti su 4 šaukštais cukraus ir citrinos sultymis 5min.Ant sietelio nuvarvinti. Šilauoges sumaišyti su paruoštu kremu ir sudėti ant iškepto pyrago. Puošti plakta grietinėle ir šokolado drožlėmis.

Viščiukų krūtinėlės su šilauogių padažu

4 nedidelės viščiukų krūtinėlės be kaulų ir odos, 3 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės, 1 nedidelis smulkiai supjaustytas svogūnas, 80 ml raudono vyno, 300 g šilauogių, aliejaus, 1 arbat. šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės, druskos, vištienos prieskonių.

Krūtinėles įtrinti prieskoniais, druska ir 7-10min. kepti aliejuje, uždengti ir kepti dar 3-4 min. Krūtinėles išimti iš keptuvės ir padėti šiltai. Toje pačioje keptuvėje kepinti svogūnus ir česnaką, kol taps permatomi. Supilti vyną ir kaitinti, kol skystis pusiau nugaruos. Dėti uogas, citrinos žievelę ir kaitinti apie 5min. Pagal skonį įberti druskos, prieskonių. Padažą užpilti ant krūtinėlių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)